През 2010г. по проект „Традиция и бъдеще” на Фондация "Обществен фонд - Пазарджик" и с финансовата подкрепа на Фондация "Работилница за граждански инициативи" гр.София се финансира проект "Модерно обучение за съвременна България" на Училищното настоятелство към МГ "К.Величков". Безвъзмездното дарение от страна на Фондация "Обществен фонд - Пазарджик" бе за 15 компютри, 2 лаптопа и 2 броя външни запомнящи устройства, а така също табла и оборудване за кабинет по безопасност на движението в гимназията. Това дарение даде възможност за ново качество на образователния процес в училището.


http://www.rotary.org                                http://www.rotary.org/programs/rotaract

        Клуб "Ротаракт" към Станфордския университет успешно финализира работата си по международен проект за България, чиято цел бе да осигури модерно компютърно оборудване и мултимедийни периферни устройства за Математическа гимназия - Пазарджик, за да подобри образователния процес на учениците, като същевременно им покаже многобройните възможности, които открива пред тях познаването на технологиите.

        Гимназията е известна със високо качество на образованието. Много от нейните настоящи и бивши ученици са печелили национални и международни академични състезания, а някои възпитаници са получили стипендии, с които да продължат висшето си образование в чужбина: Великобритания, САЩ, Германия, Франция и Испания.
        Един от тези стипендианти е Ангел Келчев, председател на клуб "Ротаракт" към Станфордския университет и възпитаник на Математическа гимназия "К. Величков" гр. Пазарджик. След като през 2001 г. пристига в САЩ, Ангел постъпва на пълна стипендия в Белвю Комюнити Колидж в щата Вашингтон, където завършва със среден успех 4,00 от 4,00. След това успява да продължи в Станфордския университет, отново с пълна стипендия, заради изключителните си способности на студент и лидер в Белвю Комюнити Колидж. След като пристига в Станфордския университет, Ангел насочва вниманието си към родната Математическа гимназия, разбирайки затрудненията й да осигури достатъчно технологични ресурси за своите ученици, на фона на нарастващото значение на технологиите във всички области. За тази достойна инициатива, той спечелва подкрепата на своя клуб "Ротаракт", клуб "Ротаракт" на Пало Алто и клуб "Ротаракт" на Белвю Комюнити Колидж. Тази идея бе подкрепена и от "Ротари-клуб" в град Пазарджик с президент инж. Петър Христов.

        В резултат на това МГ "К. Величков" вече разполага с две модерни компютърни мултимедийни лаборатории, с индивидуални работни места за всеки ученик в комфортна обстановка /от страна на гимназията бе извършен основен ремонт на залите, включващ PVC дограма, понижаващ таван и осветление, ламиниран паркет, бели дъски, компютърни бюра и въртящи столове/. Във всяка от залите са инсталирани по 15 компютъра, лазерен принтер, скенер, мултимедиен проектор, екран, мрежово оборудване. Други две компютърни зали са дооборудвани с нови 8 конфигурации, с което и в тях е осигурено индивидуално работно място за всеки ученик.
        Четири от конфигурациите /по една за всяка зала/ са снабдени с допълнителни екстри: по-големи хардове, портове IEEE 1394, двумониторни видео карти, DVD записвачки, WEB камери, с което е осигурена мултимедийна гъвкавост и в четирите зали. Всички останали компютри са с CD-RW, но най-голямото достойнство на предоставената техника е, че всички монитори са 17" TFT/LCD , за които е известно, че отсъстват вредните излъчвания, присъщи на традиционните CRT монитори.

        Благодарни сме на дарителите и се гордеем, че сме единственото училище в област Пазарджик, което може да се похвали с такава компютърна база, защото нашите ученици я заслужават.

        Кадри от откриването на залите.


        През учебната 2000/2001г. ръководството на гимназията подготви документи за приемане на училището в системата

Schools OnLine. 

        Към средата на 2002г. Математическа Гимназия "К.Величков" - Пазарджик бе одобрена и включена в системата. През септември 2002г. Schools OnLine предостави модерно оборудване за Internet зала: 10 компютъра Pentium IV; 27" телевизор; сканер; мастилоструен и лазерен принтер; цифров фотоапарат и мрежов хардуер.

        Част от ангажиментите на училището са техниката да се ползва не само за обучение на ученци, а от всички учители и персонала на училището. В тази връзка е осигурен свобовен достъп до Internet за служителите на гимназията. Доставчик на Internet е местен оператор на кабелна телевизия и интернет ТЕЛЕКАБЕЛ.

        В залата се провеждат: съботно-неделни и вечерни курсове по компютърна грамотност; учебни часове с подходящо подготвени презентации по неинформационни дисиплини; форуми и срещи изискващи аудио-визуална техника /инсталиран е и видеорекордер/; гледат се филми с образователна тематика.

  Български училища в системата Schools Online: