- 2018 г. на XXVI-я национален конкурс „Родолюбие” под надслов „110 години независима България” от подадените 154 разработки от ПМГ "К. Величков" бяха отличени и наградени два реферата - на Лушка Зънгарова от 12б клас и Надежда Иванчева от 11г клас, изследването на родословното дърво на Яков Матакиев - на Мила Цветкова от 11г клас и две презентации - на Ангел Георгиев от 11г клас и Климент Гаджев (вече ученик в „Ив. С. Аксаков”)

 

 

-   2017 г. на юбилейния XXV-ти национален ученически конкурс „Родолюбие”, проведен под надслов „Горди с историята и духовните си достижения – 10 години България в Европейския съюз“. Екатерина и Петя Попови получиха специалната награда на Историческия факултет на Софийския университет за разработения от тях сайт „Истината за Батак”. Сред отличените за своите разработки бяха още две ученички на гимназията – Иванка Шопова и Николета Чомакова

 

 

 

- 2016 г. на XXIV-я национален ученически конкурс „Родолюбие” Кристина Червенкова получи специална награда от Националния дворец на децата за своя реферат. Сред отличените участници беше и Таня Урумова. Р-л д-р Ана Рабаджийска (отсъства при връчването на нагрдите)

грамоти

 

 

 

Повод за гордост в Математическата гимназия отново донесе дванадесетокласникът Веселин Андреев, който под научното ръководство на г-жа Даниела Монова, представи научният си проект на XVI – тата Ученическа конференция на УчИМИ на 15 - 17.01.2016г. във Враца, и грабна най-голямата награда – грамота за отлично представяне и прием без изпит в няколко български университета, сред които НБУ и ПУ „П. Хилендарски”. Ученикът получи и покана за участие в Ученическата сесия на СМБ, която ще се проведе на 6 - 9 април 2016г. в гр. Плевен.

Темата на проекта, представен от Веселин пред най-видните математици в България, е „Равнинен принцип за дуалност. Дуални равнинни криви”, в който ученикът съчетава знания от проективната геометрия, аналитичната геометрия и диференциалното смятане, като частта, в която разглежда дуалните равнинни криви е изцяло авторска. Заслужено ученикът спечели похвалите на журито за красивите разсъждения и резултати, чертежи и достойното представяне.

С проект на същата тема Веселин взе участие в Ученическата сесия на БАН на 24.11.2015г. в гр. София. Там ученикът също впечатли журито, което определи идеята на проекта за чудесна и новаторска и се нареди на седмо място в страната с грамота за много добро представяне.

 

 

Поздравления! Пожелаваме още много бъдещи успехи на Веселин от XII “a” клас и г-жа Даниела Монова!

 

 

 

                 

    Учениците от XII “a” клас, Веселин Андреев и Деметра Стайкова, станаха лауреати на една от 1015 – те стипендии на фондация „Комунитас” по проект „1000 стипендии”, съответно в областите математика и литература.

 

     Деметра Стайкова грабна стипендията за втора поредна година, участвайки в екип учител – ученик с г-жа Петя Кошева, преподавател по български език и литература. Деметра, която има интереси в областта на литературата, спечели основна стипендия с есето си на тема:

Литературата е... начин да общуваш с хора, които никога няма да срещнеш.  - Джулиан Барнс

 

     Веселин Андреев също спечели основна стипендия в екип учител – ученик с г-жа Даниела Монова, учител по математика. Веселин впечатли журито с есето си на тема

 

     „Религията, Изкуството и Науката – това са клони на едно и също дърво.” -            Алберт Айнщайн.

 

Това е втората стипендия по математика за екипна работа в историята на гимназията, като първата е спечелена през учебната 2008/2009 г. за екип Д. Монова – Петя Мичева.

 

                                                                                   Поздравления!

 

 

Деметра Илиева Стайкова, категория: литература

 

Деметра Стайкова от XIA клас и г-жа Петя Кошева, преподавател по български език и литература, бяха отличени за работата си в екип за конкурса "1000 стипендии". Ученичката спечели основна стипендия за 2014/2015 учебна година с есето си на тема:

 "Светът съществува, за да се превърне в книга"

цитат на френския поет модернист Стефан Меларме

Поздравления!

 

 

 

Райна Димчова Гаджева - категория: математика

 

Райна Гаджева, ученичка от XI A клас, се представи отлично на конкурса Intel ISEF 2014, сред конкуренция от близо 1800 участници, ставайки първия български участник, завоювал едновременно две награди – трета награда на основното жури и престижната трета награда на AMS (American Mathematical Society). Тя спечели тези отличия с проекта си "Покриване на квадрат с дължина n+ε с единични квадрати", оригинална работа, базирана на конструкциите на Александър Сойфер върху същия проблем.

 


 

Яна Костадинова Миладинова - категория: литература

 

Яна Миладинова, ученичка от XI A клас, се представи отлично на литературния конкурс „Копнеж за растящо творчество“, организиран от фондация „Човешката библиотека“. Тя взе участие със свой фентъзи разказ, който бе награден не само от основното жури, но и от един от спонсорите – „Фентъзи ЛАРП Център“

 


Валентин Кунчев – ученик от ХII клас на МГ „К. Величков“, с отличие от Националната олимпиада по история и цивилизация

От 25 до 27 април 2014 г. в гр. Казанлък се проведе VІІ-та национална олимпиада по история и цивилизация. До националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация бяха допуснати 34 ученици от ХІІ клас. На първия кръг – решаване на тестови задачи Валентин Кунчев получи оценка 6.00. Право да участват във втория кръг получават всички ученици, които имат оценки над 5.50 от първия кръг. В случая това право си спечелиха 30 участника, което показва, че конкуренцията беше много силна. 

По време на втория кръг се проведе устно събеседване с комисия, в която влизат деканът - проф. д-р Пламен Митев, зам. деканите – проф. д-р Красимира Табакова и доц. Д-р Тодор Попнеделев и главни асистенти от Историческия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”. Оценката, която Валентин получи след събеседването беше 5.70.

Крайната оценка за участието му в олимпиадата е отличен 5.85, което се признава като кандидатстудентски изпит в Историческия факултет на СУ.

  

Изготвил: д-р А. Рабаджийска

От 2 до 5 април се проведе 43-тата Конференция на съюза на математиците в България. На нея представиха своите проекти и бяха оценени с най-високата оценка за отлично представяне Веселин Андреев от 10а с научен ръководител г-жа Даниела Монова и Райна Гаджева 11а клас. Грамотите на тримата връчи лично големият български математик акад. Благовест Сендов. Двамата ученици са поканенеи на лятна изследователска школа по математика във Варна и Узана под ръководството на математици от БАН.

На тримата ръководството изразява похвала и пожелава бъдещи творчески успехи!

Гордост за Математическа гимназия „Константин Величков” – Пазарджик

 

Към Института по математика и информатика на БАН през 2000-та година е учреден Ученически институт по математика и информатика, в който известни български математици работят с талантливи ученици от цяла България.

На 17 януари 2014г. в град Стара Загора се проведе четиринадесетата ученическа конференция на Института. За защита на нея бяха допуснати 28 проекти по математика. Жури с председател чл. кор. проф. Олег Мушкаров отличи 8 от тях с грамота за отлично представяне. Гордост за Математическа гимназия  „Константин Величков” – Пазарджик е, че две от тези грамоти заслужиха нейните възпитаници Райна Димчева Гаджева от ХІ А клас, която самостоятелно е разработила и защити проект на тема:” Покриване на квадрати (n + ε) x (n + ε) с единични квадрати” и Веселин Бориславов Андреев от Х А клас, който под научното ръководство на г-жа Даниела Монова е разработил и защити проект на тема: „Теореми на Пап и Паскал за вписан в конично сечение шестоъгълник” . Веселин участва едва за първи път в такова състезание и веднага спечели отлична оценка, което е голяма рядкост в историята на Института.

Двамата ученици са поканени да представят проектите си на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България в к.к. Боровец през април тази година, като Ученическият институт изцяло поема разходите им.

  

       

 

 

 

На 13 декември се проведе Церемонията "ИТ мениджър на годината" в х-л Шератон София, където бяха връчени 5 стипендии от Клуба на ИТ мениджърите в България за ученици с особени постижения в областта на информационните технологии, информатиката, математиката и физиката.

Стелиана Атанасова Козарева от 9б клас на МГ“К. Величков“ е един от стипендиантите. Тя получи тази награда с отличното си представяне на X-та Национална олимпиада по информационни технологии, където участва с проект „Историческо и културно наследство на град Пещера“ заедно със Станислава Димитрова Янева /ученичка от 9б клас на МГ“К. Величков“/. В индивидуалното класиране Стелиана е с резултат Отличен 6,00.

 

 

 

 

 

Ивалина Минова и Янислав Щерев са двамата наградени зрелостници от Випуск 2012 на МГ „К. Величков“

 

Паричните награди от по 500 лв., учредени от Випуск 1987г. на гимназията по повод 25-годишния юбилей от завършването им, получиха двама от най-изявените ученици - Ивалина Минова и Янислав Щерев.

Наградите се дават за отличен успех; изяви и постижения в олимпиади, състезания и конкурси и принос за издигане на авторитета на гимназията.

„Ивалина и Янислав са едни от най-добрите ни ученици; успехите и усилията, които те са положили през годините трябват да се забелязват и да бъдат поощрявани. Аз и моите съученици сме радостни, че можем да наградим тези млади хора“, каза Аделина Чопанова, зам.-председател на инициативния комитет и преподавател в училището. На тържеството по връчване на дипломите за средно образование тя даде наградите и поздрави всички момичета и момчета от Випуск 2012 г. на МГ.

 

 

Райна Димчева Гаджева

IX a клас I –во място на национален кръг на международен проект „Математика и проектиране“ –MITE в направление „Геометрични  миниатюри“. Райна ще вземе участие в последния международен кръг, който ще се проведе в гр. Москва.

 

 

Тема на проекта:  Tеорема на Микел“.

В него доказваме теоремата на Микел за триъгълник, използвайки свойствата на насочените ъгли. Целта на разработката е да се обобщи теоремата за произволен многоъгълник т.е. за произволно множество от неуспоредни прави в равнината. Още през 1870 г. Клифорд прави обобщение по темата, но много сложно и неразбираемо. Сега ние с авторски формулировки и доказателства на твърденията на достъпен език доказахме тази теорема.Kато завършек на проекта се изследва и т. нар. точка на Микел.

 

 

 

Ученичките Гергана Благовестова Минова(ХБ), Виолета Стоянова Готева(ХБ) и Ивалина Благовестова Минова(XIIА) от МГ “К. Величков”, спечелиха стипендии по проект “1000 стипендии” в областите съответно литература, фотография и химия.

Ученичката от МГ Гергана Благовестова Минова от ХБ спечели III-то място на Националния литературен конкурс за къс разказ, посветен на град Пловдив (2011г.) с разказа си “Ний в живота братя бяхме”.

Ивалина Благовестова Минова от XIIА през 2011г. има следните постижения:

I-во място на Националното състезание “Луд Химик”, гр. Пловдив;

II-ро място на Математическото състезание “Турнир на четирите града”, гр.Сливен;

III-то място на Националното състезание по Физика, гр.Варна;

Освен това, тя се представи много добре на Националното състезание по Химия и ООС, проведено на 9-10 април 2011г. в гр.Шумен, като постигна най-висок резултат от отбора на МГ - Отличен 5,75.

Тя постигна три I-ви места на областните кръгове на националните олимпиади по математика, физика и химия през уч. 2010/2011г. и взе участие в националния кръг на олимпиадата по химия на 26-27 март в гр.Варна.

  

***

Ученик от МГ печели конкурс за водещи и репортери на ТВ предаването „Яко +” по БНТ. След няколко проведени кастинга ученикът Спас Ангелов Крайнин от Xв клас, - профил „Информационни технологии, Математика, Английски език” е одобрен за водещ на „Яко +” . Първото излъчено на живо предаване с негово участие ще бъде на 7.11.2010 г.(неделя) от 9.00 часа по БНТ.

Спас Ангелов Крайнин е най – младият кандидат явил се и спечелил конкурса. На добър час и успех!

***

На 28.10.2010 г. Директорът г-н Ангел Велков поздрави и връчи медал на Валентин Змийчаров от ХІІа клас. Ценната награда е получена в математическия конкурс "Турнир на четирите града" в град Ямбол и е завоювана в надпреварата му с най-добрите математици от 8 математически гимназии на България. Постижението на дванадесетокласника е гордост за МГ "К. Величков"!

 

 

Резултатите от матурите Випуск 2010

клип за някои постижения на наши ученици

Сайта на МГ - в топ 100  на най-добрите >>

Резултатите от матурите Випуск 2009          Отличени учители за учебната 2008/2009г.

 

Извадки от летописната книга на Математическа гимназия

За голямата популярност на гимназията до голяма степен оказват постиженията на нашите ученици на различни международни и национални изяви в областта на математиката, информатиката, физиката, химията, биологията и пр.

В резултат на такива изяви без приемен изпит във ВУЗ постъпват: Георги Хаджийски, Серьожа Иванов, Любомир Биров, Петър Копанов, Веселин Петров, Красимир Стоянов, Милан Шопов, Златко Петков, Асен Николов, Зорница Георгиева, Стойко Костов, Тома Николов, Димитър Илиев (до2000г.) и мн. др. по късно.

Отбори на гимназията и отделни ученици печелят призови места на редица олимпиади и състезания:

През 1974г. Иван Марков, а през 1978г. и Атанас Маджаров се класират на трето място на републиканската защита на реферати по математика.

През 1975г.на Националните математически състезания в Казанлък гимназиалния отбор като цяло заема първо място, а отборите на 9 и 11 клас също са на първо място.

През 1976г. на състезанията в Ямбол отборът ни от 9 клас е на първо място. 

През 1978г. на състезанията отново в Ямбол отборът ни от 11клас е на първо място, а гимназиалният отбор като цяло на трето място.

През 1979г. Петър Копанов заема четвърто място на републиканския кръг на олимпиадата по математика и се класира на трето място на международната олимпиада в Лондон.

През 1980г. отново Петър Копанов се класира на първо място на републиканския кръг на олимпиадата по математика. През същата година на Националните математически състезания в гр.Ямбол МГ заема комплексно второ място, а отборът на 11 клас е на първо място. Специалната награда "Ат.Радев" е присъдена на ученика от 11 клас Здравко Стоенчев.

През 1978/79г. Стоян Аврамов достигна републикански кръг на защита на реферати по физика.

През 1980/81г. на Националната защита на реферати по математика Стоян Иванов и Людмил Харалампиев се класират на второ място сред учениците от 11 клас.

През 1981/82г. рефератите на Крум Кратунчев от 11 клас и Тодор Генов- 8 клас достигат до републиканската защита по математика.

През 1982/83г. учениците Петя Петрова и Теодор Консулов /9 клас/ са допуснати до подборния кръг за международната олимпиада. През същата учебна година на Националното състезание по математическа лингвистика в Русе състезателите ни заемат второ място. Същия успех те постигат и на другата 1983/1984г.

През 1983/84г. до републиканската защита на реферати по математика са допуснати Ели Даскалова и Стоянка Кузева. На републиканския кръг на олимпиадата по математика се представят много добре Спас Вучков, Теодор Консулов, Асен Трахяняров и Тодор Генов.

През 1984/85г. на Националното състезание във Варна Емил Динков става индивидуален републикански първенец по математическа лингвистика, а Любомир Биров заема четвърто място. На републиканския кръг на олимпиадата по информатика Любомир Биров отново е сред първите.

През 1985/86г. на републиканското състезание по информатика в Пловдив отборът на гимназията в състав: Росен Димитров, Златко Петров и Любомир Биров заемат пето място от 26 отбора. Ивайло Лалов представя гимназията на републиканското състезание по електроника в Сливен. На републиканския кръг на олимпиадата по физика участват Красимир Стоянов и Георги Буров. На републиканския кръг на олимпиадата по биология добри резултати постигат Маргарита Праскова, Елена Росидова, Светлана Христоскова и Росица Митева.

На републиканската олимпиада по химия участват Иванка Атанасова и Боряна Тонова.

През 1986/87г. отборът по информатика се класира на трето място на Националното състезание в гр.Пловдив, а Златко Петков зае индивидуално трето място. Същата година на републиканския кръг на олимпиадата по математика са допуснати Ангел Стефанов и Любомир Биров. На състезанието във Варна по математика- Любомир Биров, Стойко Костов и Дилян Благов събират максимален брой точки.

През 1987/88г. Стойко Костов, ученик в 9 клас, е включен в разширения състав на България за международната олимпиада по математика в Австрия, а на другата година участва в международната олимпиада в Китай. Същата година Асен Николов е класиран на подборния кръг по химия и се състезава на Балканиадата по химия, където се класира на трето място. На републиканската олимпиада по химия до подборния кръг са допуснати Милан Шопов и Владимир Урумов. На Националния турнир в Пловдив по информатика отборът ни заема шесто място, а на Националното математическо състезание " Атанас Радев" в гр.Ямбол- четвърто място.

През 1988/89г. на Националното състезание във Варна отборът на МГ "К.Величков" от 10 клас заема трето място, а Стойко Костов второ място в индивидуалното класиране. Същата година на състезание по математика в гр. Ставропол ученикът Ангел Тинчев се красира на първо място, а Стойко Костов на второ. На подборния кръг по химия Милан Шопов е шести.

През 1989/90г. на Националното състезание по физика в Созопол гимназията отборно заема трето място, а индивидуално за 7 клас-второ и трето, за 8 клас-второ, 10 клас-второ и 11 клас-трето място. На републиканската защита на реферати по физика се яви Цветелина Стефанова. Във веригата от регионални състезания по физика с отбори от страната, проведени в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Асеновград ученикът Любомир Пашов се класира на първо място в Пазарджик и трето в Асеновград; много добре се представят Деница Нешева и Татяна Кузнецова от 7 клас. На състезанието по физика на хижа Върховръх Любомир Пашов се класира на второ място.

През 1990/91г. Тодор Гунчев се класира на трето място на републиканската защита на реферати по математика. Учениците Димитър Гергишанов, Цвятко Загорски и Иван Овчаров достигат до републиканския кръг на олимпиадата по математика. Димитър Георгиев и Димитрина Дралева участват в републиканския кръг на олимпиадата по биология за допускане на втората международната олимпиада. Светла Петрова е наградена с участие в Национална лагер-школа от защита на реферати по биология. Явор Цветков представя реферат по физика на Националната защита. Учениците Благой Николов, Явор Цветков и Васил Кацаров достигат до републиканския кръг на олимпиадата по физика.

През 1993/94г. Димка Чорлева достига до републиканския кръг на олимпиадата по биология.

През 1994/95г. Тома Николов след успешно представяне на републиканския кръг на олимпиадата по математика е включен в разширения отбор на България за международната олимпиада.

През 1995/96г. до републиканския кръг на олимпиадата по математика достигат Светослав Петков, Николай Танков и Юлиан Русинов.

През 1996/97г. Александър Велин достигна до републиканския кръг на олимпиадата по информатика, а Красимира Спасова взема участие в Националната олимпиада по биология. Николай Танков участва в Националния математически турнир "Иван Салабашев" в Стара Загора и се класира в първата десятка.

През 1997/98г. ученичката Александра Оносова завоюва стипендия за обучение в Джордж Уошингтън Юнивърсити в САЩ. Зорка Георгиева се класира на 12място на Националния кръг на олимпиадата по биология. Учениците Деян Гагов, Петър Кормушев и Александър Велин взеха участие в Националното състезание по информатика в гр.Плевен. Отборът от подготвителен клас в състав Стоян Фурнаджиев, Петър Пировски, Боян Станилов и Васил Николов през същатата година завоюваха пето място /от 23 отбора от цялата страна/ на Зимните математически празници.

През 1998/99г.на Зимните математически празници в гр.Варна отборът на МГ 8-ми клас от 39 отбора се класира на 15 място, като най-добре се представиха Васил Николов и Стоян Фурнаджиев. На същото състезание отборът по информатика в състав Петър Кормушев, Деян Гагов и Димитър Илиев зае 17 място. Много добро е представянето на Димитър Илиев от 10 клас на Националния кръг на олимпиада по информатика, чийто резултат бе приравнен на оценка 5.50 и ако беше единадесетокласник, щеше да бъде приет без приемен изпит във ВУЗ. Наши ученици взеха участие с 11 анимационни проекта в Европейската конференция "ЕВРОЛОГО-99". Васил Стоименов се класира на четвърто място на Националния кръг на олимпиадата по техническо чертане. На републиканския кръг на олимпиадата по астрономия Стоян Ибушев се класиране на седмо място. На Националното състезание по химия в гр.Враца най-добре се представи Марко Костадинов, които с оценка мн.добър 4.975 се класира на 27 място от 131 участника. Същият ученик се представи много добре и на олимпиада по химия.

През 1999/2000г.успешни изяви на наши ученици са:

1.на Зимните математически празници в гр.Русе Стоян Фурнаджиев -9 клас се класира на 30 място, от 90 участника;

2.на Математическия турнир "Ат.Радев"в гр.Ямбол отборът на 9-ти клас зае 12 място от 23 отбора, като Васил Николов получи максимален брой точки на задачата на Ат.Радев за специалната награда на СМБ, а отборът на 9-ти /след подготвителен/ клас зае 17 място от 22 отбора;

3.много добро е представянето на Димитър Илиев от 11клас на Националната олимпиада по физика в гр.Пловдив, като му бе издаден документ за прием без конкурсен изпит по всички физически специалности на Пловдивския университет;

4.Осем ученика от 10 клас се представиха успешно на Националния турнир по физика на Пловдивския университет, като Стефан Трендафилов зае I-во място, Кирил Николов II-ро, а Методи Божилов-III-то място;

5.на националното състезание по химия в гр.Враца отборът на 11 клас се класира на 12 място от 27 представили се отбора. Индивидуално най-успешно е участието на Владимир Иванов заел 49 място от 160 състезатели.

През 2000/2001г. на Националните зимни математически състезания в гр.Бургас отборът на гимназията- 10стар клас зае девето място от 26 отбора от цялата страна, като най-добре се представиха Петър Пировски и Стоян Фурнаджиев класира ли се на 12 място от 90 участника.

През 2001/2002г. Стоян Кежов от 12 кл., профил „Биология и здравно образование”, с преподавател Вера Цонева, се класира на национална олимпиада по биология и бе записан без приемен изпит в СУ „Кл. Охридски” - специалност биотехнологии.

През 2002/2003г. на Зимни математически празници (7-9.02.2003г.) в гр. Варна много добре се представиха: Моника Илиева - 10в, Весела Мичева - 10в, Марин Георгиев - 9б

На пролетния математически турнир (28.03.2003г.) много добре се представиха: Вероника Духовникова - 9в, Таня Вряшкова - 9в

През 2003/2004г. на XIII Зимни математически състезания в Русе, наши ученици постигнаха:

·                                      9клас - 14-то място от 30 отбора

·                                      Красимир Георгиев Байлов - 12-то място от 114 участника
/ ръководител Сашка Топалова /

·                                      10клас - 12-то място от 27 отбора

·                                      Вероника Радкова Духовникова - 50-то място от 103 участника

·                                      Йордан Георгиев Ковачев - 50-то място от 103 участника
/ ръководител Христина Стефанова / 

·                                      11клас - 6-то място от 27 отбора

·                                      Боян Любомиров Келчев - 5-то място от 117 участника
/ ръководител Даниела Монова /

На пролетния математически турнир „Атанас Радев” гр. Ямбол отбора от IX клас зае 14 място от 30 отбора.

На национален кръг на олимпиадата по информационни технологии – направление ”Компютърни изкуства” Димитър Тилев XIIб зае 2-ро място с оценка отличен 6,00  с право на обучение във ВУЗ.

На състезание по физика на ПУ”Паисий Хилендарски” Георги Михов и Петко Радев от XII клас получиха оценка 5,30 с право да учат в ПУ.

Участниците ни от IX клас Мирослав Фильов IХв-(2-ро място), Димитър Сираков IХа-(4-то място), Николай Гочев IХа-(5-то място), Илиян Илиев IХа и Даниел Канчев IХа показаха завидни успехи сред младите физици.

Отлично се представиха и учениците ни от XI клас – Боян Келчев ХIа-(1-во място), Димитър Трендафилов ХIа, Трендафил Танков ХIб, Славчо Александров ХIа и Димитър Мустаков ХIг

В състезанията по химия в гр. Варна и гр. Пловдив голям успех постигнаха Надежда Стойчева (3-то място) и Зорница Дечева(6-то място). Всичките (10 от XII клас и 3 от XI клас) участника са приети в химическия факултет на Пловдивския Университет.

В конкурса „Земята – позната и непозната”  специална награда и грамота получиха Бети Сиракова и Ася Вучкова от XIж.

В конкурс „Родолюбие”  3-то място за Мина Милева.

В конкурса на фондация „Ценности” Цветелина Чуралска зае 3-то място.

 

През 2004/2005:

На областният кръг на олимпиадата по математика максимален брой точки получиха Антония Пепелянкова и Кунка Кунчева от IXб клас, Димка Вардина Ха, Мартин Георгиев XI клас, Димитър Трендафилов XIа, Боян Келчев XIа, Весела Мичева XIв и Моника Гачевска от XII клас.

 

На зимните математически състезания гр.Бургас отбора от XI клас зае 12-то място от 28 отбора.

 

На пролетния математически турнир град Казанлък отборите ни заеха: IХклас -12 място  Xклас – 10 място,  XI клас – 10 място.

 

В математическото състезание “Иван Салабашев” до заключителния етап достигнаха Людмил Ненов, Боян Келчев и Димитър Трендафилов от ХIа клас.

 

Таня Чардакова от XIв издаде своя стихосбирка.

 

Учениците от XIIб клас участваха с 3 разработки на международния конкурс под патронажа на Посланика на Федерална Република Германия на тема „Ние знаем немски! Най-добрите от Рига до Белград” с ръководител Юлиана Бойкинова и бяха поканени на официален прием-награждаване в посолството.

 

Седемнадесет наши ученици от Xб, XIб и IXб  прадставиха своя труд към международен проект „Да се опознаем един друг, за да се  разбираме по-добре”, организиран от Центъра за Съвременни езици в Грац(Австрия) под егидата на Съвета на Европа.

 

На националната олимпиада по информационни технологии раздел „Дигитални изкуства” участва Симеон Црънчев от XIа клас.

 

Ежегодно е участието на наши ученици в Националното състезание по физика организирано от ПУ „Паисий Хилендарски”. Четири ученика от IX клас заемат 1,2 и 3 място. От 11 клас добре се представиха Цветелина Чуралска и Андрей Петрусенко. Трендафил Танков XIIб печели 1-во място (6,00), Галина Врагова, Димитър Узунов XIIб, Мирослава Пелова XIIб и Регина Шерипкулова XIIб клас.

 

Наши ученици взеха участие и в Националното състезание „Физиката в моите очи”, където спечелиха 2-ро място от 49 проекта. Същите ученици взеха участие с презентация на проекта в младежката секция на 33 Национална конференция по физика. Линк към разработения от тях сайт.

 

В IV Национални състезания по химия гр. Пловдив участваха 6 ученика и 4-ма са приети във ВУЗ.

 

Учениците от клуб „Млади еколози” спечелиха 1-во място в конкурса „Информационни технологии и опазване на околната среда” и „Зеленият град на мечтите ми”.

 

Учениците ни взеха участие в изработване на проект на тема „Националните исторически обекти под егидата на ЮНЕСКО” с превод и на английски език.

 

Десет ученика  участваха в XII национален конкурс „Родолюбие”. Отличена бе Цветелина Чуралска от X вклас.

 

През 2005/2006:

Отборите участваха в Зимните математически състезания в гр. Плевен и пролетния турнир „Атанас Радев” в гр. Ямбол. Представянето е достойно и класиране в „златната среда”.

 

На Национален кръг на олимпиадата по Информационни Технологии в с.Рибарица участва Димка Вардина от XIа и получи награда грамота от РИО Пазарджик.

 

На Зимните математически празници в гр. Русе отбора по информатика се представи в група А Людмил Ненов XIIа  се класира на 20-то място от 41 участника, а в група В Стоян Димков Ха на 23 място от 54.

 

На националното състезание по химия в гр. Ловеч Таня Миланова XIе се представи отлично, което й гарантира прием в ПУ.

 

На пролетното национално състезание по физика, организирано от ПУ Йордан Илиев XIa зае 6-то място, а Илиян Илиев XIa – 8-мо.

 

Изработени бяха  компютърни проекти на физични явления на 5 екипа с ръководител Боряна Стефанова. С тях участваха в националната програма „Физиката в моите очи” Димитър Шарков и Костадин Милов от XIд  се класираха на 2-ро място, а Симеон Николов XIе на 3-то място.

 

На XIII национален конкурс „Родолюбие” Елена Арнаудова XIIб бе наградена и от фондация „Ценности”.

 

Учениците ни Найден ЦеновXа, Нели Рогачева Ха, Джулия Джонова Хб, Ева Петкова Хб и Димитър Навущанов Хв участваха в  градското и национално състезание посветено на 130 г. от Априлското въстание.

 

В конкурса ”Превратностите на ХХ век” Михаил Великов ХIб и Костадин МиловХIд холучиха грамоти за участие.

 

Отборът ни: Вероника Духовникова XIIв, Джулия Джонова Хб, Ева Петкова Хб, Виктория Куцарова Хб, Кунка Смиленова Хб, Ангел ИвановХв и Мартин Келчев Хв участва в световния интеркултурен диалог „Mondialogo”, организиран от UNESCO.

 

На национален кръг на олимпиада по география Валери Минчев от XIIж зае 4-то място с оценка отличен (5,75) с право на избор на висше учебно заведение и получи покана за участие в Международното състезание по география в Сидни (Австралия).

 

Клуб „Млади еколози” участва в Международната конференция в София на тема „Глобалните проблеми и образование в устойчиво развитие”, където докладът на госпожа Мария Гюлеметова и презентация на Гергана Кулинска XIб получиха първо място.

 

В националния конкурс „Природата – моят дом” гр. София участваха Павлина Янакова XIж, София Божурина XIж, Гергана Кулинска XIб, Иван Вълчев XIб, Иван Дунгаров XIб, Петър Стефанов XIв, Вера Палазова XIв, Николай Христосков XIа и Иван Гърбев XIа, където спечелиха 1-во място в категория ученици горен курс.

 

На международния конкурс „Сребърна 2006” се представиха Иван Гърбев XIа, Николай Христосков XIа, Гергана КулинскаXIб, Петър Дойкин XIв и Вера Палазова XIв. Те са отличени с 2-ро място за екологичния си проект „Природата на моя роден край”.

 

През 2006/2007:

На Зимните математически състезания в град Варна Георги Добрев Xа клас зае 11 място от 180 участници в индивидуалното класиране.

 

На Пролетния  математически турнир в град Казанлък Ангел Иванов  XIв клас зае 6 място в индивидуалното класиране, а Красимир Байлов XIIб клас - 7 място в индивидуалното класиране.

 

На Математическия турнир “Иван Салабашев” с грамоти бяха удостоени Ивайло Димитров Ха, Георги Комсалов  Xа клас, Ангел Иванов XIв клас и др.

 

Петя Мичева ученичката от Xа клас под ръководството на Даниела Монова, защити на национално ниво проект на интересна геометрична тема: ”Въртяща се хомотетия”, който беше награден на пролетната конференция на СМБ в гр. Варна.

 

Учениците от XI клас Д. Навущанов, С. Димков, Н. Ценов и М. Иванова, с научен ръководител д-р Ана Рабаджийска получиха награди за отлично представяне на ХIV национален конкурс „Родолюбие”.

 

Д. Навущанов получи 3-та награда, а С. Димков и Н. Ценов заеха 10-то място на I-я национален конкурс за мултимедийни разработки, посветен на 130 г. от Априлското въстание.

 

Симеон Николов XIIе, под научното ръководство на Мария Гюлеметова, изготви проект, който се класира на 2 място на националния конкурс ”Непознатата България”, проведен в Ловеч, през месец май 2007.

 

Александър Пенев от XIIе клас се класира за Националния кръг на  олимпиада по химия с най-много точки /75/ от цялата област.

 

Учениците от Xа клас Ивайло Димитров, Петър Велков, Георги Добрев, Петя Мичева и Георги Комсалов получиха 75 % и над 75 % от възможните точки на Областния кръг на олимпиадата по физика. За тези ученици този кръг е последен. За отбелязване е , че те са с най- високи постижения от всички явили се. Нина Танева от IXв клас е с 4–то постижение от явилите се на Областния кръг на олимпиадата по физика.

 

Йордан Илиев от XII клас се класира за участие в Националната кръг на олимпиада по физика, където зае 26 място от 59 участника.

 

На национално състезание по физика, организирано от Пловдивски университет “П.Хилендарски” се явиха 25 ученика:

-         от IX клас – 4 ученика:

      Димитър Додников – 2-ро място

      Владислав Русев      -  8-мо място

      Йордан Халачев – отлично представяне

      Станислав Вълов – добро представяне / такава е скалата, по която се прави класиране /

-         от X клас – 5 ученика:

      Ивайло Димитров – 1-во място

      Георги Комсалов  -  2-ро място

      Николай Маразов -  3-то място

      Калоян Василев    -  4-то място

      Георги Кърджалийски – 7-мо място

-         от XII клас на явилите се бе присъдена кандидатстудентска оценка както следва:

      Йордан Илиев – 6,00

      Илиян Илиев   -  6,00

      Иван Вълчев    -  6,00

 

На II Национално състезание по информационни технологии “21 век – иновационни технологии в българското образование”  8-10 юни 2007 г. проект на тема: “Ток в електролити” представиха Георги Кърджалийски и Александър Филипов, който бе класиран на 13 място, ръководител Боряна Стефанова.

 

Проектът “ Човекът срещу природата “ с автор  Симеон Николов от XII клас спечели Диплом - най-добър проект с УЕБ приложение на Националният конкурс по физика и астрономия “ Физиката в моите очи” 2007, с научен ръководител Боряна Стефанова. 

 

През 2007/2008:

През януари 2008г. на VIII ученическата конференция на Ученическия институт по математика и информатика в гр. Пловдив  Петя Атанасова Мичева от XI клас спечели най-високата оценка – грамота за отлично представяне на проект „Композиция на хомотетия с други преобразувания”. Даниела Монова получи грамота за научно ръководство на проекта.

През април 2008г. на ученическата секция на 36-та пролетна конференция на СМБ Петя Мичева отново получи най-високата оценка – грамота за отлично представяне и право да участва в Национална лятна изследователска школа. Даниела Монова получи грамота за научно ръководство.

На националното състезание по математически и технически компетентности, проведено в Троян на  23.02.2008 г., Кунка Кунчева, ученичка от 12б клас, с отбор се класира на първо място. Ученичката  беше наградена с  диплом на МОН  и с грамота на Началника на РИО-Пазарджик.

На националното състезание по дигитални компетентности, проведено в гр. Пловдив на  12.04.2008 г., отново нашата ученичка Кунка Кунчева, с отбора се класира на първо място. Кунка отново беше наградена с грамота и диплом на МОН и на Началника на РИО-Пазарджик.

Александър Филипов и Георги Кърджалийски от 11в  кл. разработиха компютърен проект  „Електричен ток в електролити” и участваха  в Национална програма - Обучение по Интернет „Физиката в моите очи” с ръководител Боряна Стефанова. Спечелено  1-во място за илюстративен проект. 

На Национално състезание по химия и опазване на околната среда Дарина Салкина от 12е – успех отл. /5,75/, Й. Стремски от 12е – успех Мн.добър. Техен ръководител е Димитрийка Трифонова. Учениците са отличени с грамота.

Участие в 3-то Национално състезание по  информационни технологии с проект „Електронен бележник на учителя и ученика” на Владислав Русев от 10а  кл. и Георги Кърджалийски от 11в  кл. Научен ръководител на проекта е Боряна Стефанова. Учениците и учителката са наградени от Началника на РИО с грамота.

 На Национално състезание по физика, организирано от ПУ „П.Хилендарски”, ученици от 11 кл. се класираха съответно на 2-ро, 3-то, 4-то и 5-то място. Ръководител - Боряна Стефанова. Наградени с грамоти от ПУ.

На Зимните математически състезания в гр. Русе групата от МГ се състоеше от 11 ученици. Както винаги те се представиха достойно и завоюваха следните  места: Георги Добрев и Ивайло Димитров от XI клас заеха 11 място в индивидуалното класиране от 77 участници, Зоя Гирцова XII клас се класира на 11 място от 80 участници, Антония Пепелянкова и Кунка Кунчева  от  XII клас се класираха  на 12 място в индивидуалното класиране, Калоян Казаков от IX клас зае 13 място от 102 участника, а  Валентин Змийчаров от IX клас – 14 място. Учениците бяха наградени с грамоти.

Много добро представяне имаха учениците ни на математическия турнир „Иван Салабашев” през декември. На десето  място за страната се класира Георги Добрев от XI клас с 19 точки. След него на 11 място се наредиха Георги Комсалов и Антоан Еленков също от XI клас.

Отлично представяне на ученика Георги Кърджалийски на националния конкурс ”Непознатата България” в Ловеч с проект на тема: ”Опазване и съхраняване на ендемита Текирска мишорка”. Ученикът е награден с грамота за участие

Отлично се представиха Елица Жуглева и Иванка Попова в националния конкурс ”Даровете на природата” в Добрич. Наградени са с грамоти.

На  XV национален конкурс ”Родолюбие”, под ръководството на д-р Ана Рабаджийска,  Кунка Кунчева от 12б клас се класира на първо място за презентация и получи грамота и предметна награда, а ученичките Иванка Георгиева и Николета Илиева от 10б клас получиха специални предметни награди и грамота на Исторически факултет към СУ „Климент Охридски”. Г-жа Рабаджийска  получи грамота и предметна награда в конкурса за учители на тема ”Каква България представяме на нашите деца”.

Росица Сакалова от 10б клас получи грамота за участие в национален конкурс с есе на тема: „България в моите очи” на фондация „Агура”.

 На 52-рата Национална олимпиада по математика първите места в областния кръг за VIII, IX, XI са заети от наши възпитаници с ръководители Цветка Андонова, Даниела Монова и Тодорка Иванчева. Те получиха грамоти от РИО-Пазарджик.

 

През 2008/2009:

На Национален конкурс по физика в интернет „Физиката в моите очи”, екип от трима ученици от ХІ кл. с р-тел Боряна Стефанова спечели първо място във втора възрастова група с проект „Светлинни явления”.

На Национално състезание по физика, проведено от 28.02. до 01.03.2009 г. във Велинград, Ивалина Минова от ІХ кл. спечели ІІІ-та награда.

На Национален литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев” ученичката Стела Герова от ІХд кл. печели второ място за поезия (първо не е присъдено) и специална похвала от журито.

Международен конкурс за фото есе, посветен на 200 години от рождението на Чарлз Дарвин спечели Елица Жуглева от XIд кл. /с преподавател по биология Верка Цонева/ и е наградена с участие в тридневен семинар в Лондон през юли 2009г. / само двама ученици бяха отличени от България /

На VІ-ия конкурс „Земята – позната и непозната”, организиран от МОН и Национален музей „Земята и хората”, учениците Иванка Попова и Георги Кърджалийски с научен ръководител Мария Гюлеметова спечелиха 3-та награда с проект „Технологии и иновации за опазване на локалния ендемит Текирска мишорка”.

На Национално състезание „Непознатата България” (31.04. гр. Троян) Стоимен Стоименов се класира на 7-мо място от 35 училища в страната с проекта си „Пещерата Снежанка – условие за развитие на екотуризъм”

На състезание, проведено в СУ „Св. Кл. Охридски” на 08.05. с участие на представители от Балканските страни на тема „Всекидневен живот и отпадъци” Елица Жуглева, Иванка Попова и Десислава Танева завоюваха второ място и получиха Грамота за отлично представяне.

На Международен семинар за устойчиво развитие в Италия Елица Жуглева от ХІ клас под ръководството на Мария Гюлеметова защити реферат на тема „Минералните извори на Велинград – фактор за устойчива икономика” и получи грамота за отлично представяне.

На състезанието по физика, организирано от ПУ „П. Хилендарски”, от явилите се 23-ма ученици от МГ, трима получиха 70 точки, което им дава оценка 5,00 за прием във физическите специалности на ПУ.

На Национално състезание по химия и ООС, в отбора на Пазарджик от 8 ученици 7 бяха от МГ, като Алексей Керенски получи 107 т. (оценка Отл. 5,50), Елисавета Недкова – 103,5 т. (оценка 5,25), а останалите са с оценки Мн. добър.

На Национален ученически конкурс, посветен на 100-годишнината от обявяване на Независимостта на България Ангел Атанасов се класира на второ място в категорията „Есе”, възрастова група ІХ – ХІІ кл. Отличен e с почетна грамота на МОН.

На XVI-я национален ученически конкурс „Родолюбие” Росица Секалова и Харалан Добрев от XI клас се класираха на второ място за презентации.

В математически турнир „Иван Салабашев” взеха участие 16 ученици от гимназията, които се представиха най-добре в своите възрастови групи:

Ивалина Минова - първо място в VІІІ – ІХ кл.;

Стоимен Стоименов и Стоян Христев - първо място в Х – ХІІ кл.

Георги Синеклиев – трето място в Х – ХІІ кл;

На международното математическо състезание „Европейско кенгуру” Ивалина Минова от ІХ кл.се класира на първо  място със 100 т., Лъчезар Бараков от ІХ кл. – на второ място със 80 т.

Петя Мичева спечели стипендия от фондация „Комунитас” по проект „1000 стипендии” с Даниела Монова за работа в екип учител-ученик - септември 2008г.

Теофана Гаджева Х клас получи грамоти за много добро представяне на проекта „Въртене на вектори” по време на Ученическата конференция на Института по математика и информатика, януари 2009г. и 38-та Пролетна конференция на СМБ, април 2009 г.

През 2009/2010:

МГ „К. Величков” спечели проект „ЕВРОСКОЛА”, според който 25 ученици, на възраст от 16 до 18 г. (от Х и ХІ-ти клас) посетиха на 12 март 2010 г. Европейския парламент в Страсбург.

 

Есенно национално състезание по физика-2009, гр. Варна Ивалина Благовестова Минова от Ха клас спечели 2-ра награда.

 

На математическото състезание”Иван Салабашев” учениците ни показаха най- високи резултати от всички участници.

Във  възрастовата група VІІІ-ІХ клас резултатите са:

І място      Петър  Татерски- VІІІ клас

ІІ място     Милка Ферезлийска-ІХ б клас

ІІІ място    Виолета Готева – VІІІ клас

Х, ХІ, ХІІ клас

І място      Георги Синеклиев- ХІІ в клас

ІІ място     Станислав Гатев- ХІ клас

ІІІ място    Ангел Вардин - ХІІ в клас

 

На Зимни математически състезания в гр. Плевен  гимназията се яви с отбори от ІХ и Х клас. Отборът на ІХ клас се класира на 12-то място, а на Х - 8-мо. Най- добре представилите се десетокласници са Ивалина Минова и Янислав Щерев - 13 място.

 

Национално състезание по физика, организирано от Пловдивски университет „П.Хилендарски”-състезанието се провежда в два кръга-задочен и присъствен. Резултати от присъствен кръг:

10 клас:

Антон Генчов Горчев                       Мн добър /5,20 /              3-то място

11 клас:

Спас Георгиев Христов                          Отличен /6,00/           1-во място

Милва Ангелова Перостийска               Мн.добър / 5,10 /       4-то място

Георги Димитров Щуков           Мн добър / 5,00 /       6-то място

12 клас:

Стоян Николаев Стоянов                       Мн.добър / 4,70 /       6-то място   

 

42-ра Национална олимпиада по химия и ООС 27-28 март 2010г.

Ивалина Благовестова Минова Ха  4-то място – наградена е с обучителен курс от Софийския Университет с ръководител доц. Чанев и достойно представяне на останалите от отбора.

 

Национално състезание по химия и ООС 10-11 април 2010г. Отборът от Х и ХI клас се представи много добре, а най-високи резултати показха:

Ивалина Минова - Ха                 Отличен 5,50;

Крум Владов – XIе                      Много добър 5,00;

Надежда Иванова – XIб  Много добър 5,00;

Екатерина Кобакова – XIд          Много добър 5,00;

 

Национален конкурс по физика в Интернет „Физиката в моите очи”, гр. Варна 24-25.04.2010г. Екип в състав:

Станислав Сашев Гатев                      11а клас

Николина Мариянова Гюрова            10б клас

Спас Георгиев Христов                       11г клас

Ръководител: Боряна Иванова Стефанова, изработи компютърен проект на тема „Електростатика – електронно помагало за учителя и ученика”. Проектът е класиран на III-то място.

 

Пролетно национално състезание по физика 2010, гр.Пловдив-вземат участие следните ученици:

Стоян Николаев Стоянов                    12 клас

Росица Жорова Секалова                    12 клас

Георги Павлов Вачков             12 клас

Ивалина Благовестова Минова          10 клас

Антон Генчов Горчев              10 клас

Николина Мариянова Гюрова            10 клас

Дечо Маринов Стоянов                      11 клас 

Учениците са включени в група за работа с изявени ученици по проект на МОМН с ръководител Боряна Стефанова.

 

С приза ДИРЕКТОР НА ГОДИНАТА за Община Пазарджик 2004/5 гимназиален курс, бе удостоен Директора на МГ Ангел Димитров Велков

От учебната 1979/1980г. в продължение на повече от десет години ученици от Математическа гимназия получават специални стипендии за проявени изключителни постижения в областта на математиката. Сред тези изявени ученици са: Петър Копанов, Здравко Стоенчев, Иван Плачков, Валентина Данаилова, Крум Кратунчев, Светлана Узунова, Христина Стефанова, Петя Петрова, Емилия Гогова, Костадин Петков, Иванка Шангалова, Любомир Биров, Димитър Димитров, Цвятко Загорски, Димитър Гергишанов.

 

Много добро е представянето на учениците от МГ не само на олимпиади и състезания по математика, информатика, физика, химия и биология, но и на литературни и здравни конкурси и конкурси с историческа тематика. Призови места заемат нашите ученици и на организираните общински и регионални спортни състезания по лека атлетика, волейбол, баскетбол и други. Всичко това дава основание да твърдим, че учениците в МГ "К. Величков" получават задълбочени знания не само по математика, информатика и природоматематическите дисциплини, а и по български език и литература, история, чужд език, те са и добри спортисти. Казано по друг начин, нашите ученици са едни от най-конкурентно способните, завършили средно образование, на територията на региона.

В подкрепа на това твърдение е и фактът, че голяма част от научно-техническата интелигенция на град Пазарджик и бившия Пазарджишки окръг е преминала през гимназията. Наши възпитаници са компютърни специалисти и информатици, преподава тели във ВУЗ, учители /вкл.и в МГ/, юристи, експерти в  различни структури на МОН и др.министерства, инженери, лекари, архитекти, военни, актьори, журналисти, политици, музиканти и поети. По-известни имена са: чл.кор.проф. Петър Кендеров, Петър Копанов, Стоян Ганев, София Димитрова, Илко Савов, Васил Божинов, Ели Ракова, Стоян Парпулов, Стефан Апостолов, Кръстьо Танков, Димитър Марин, Янина Кашева, Георги Кадурин, Иван Гарелов, Диана Бациева, Ангел Василев, Георги Каменски, Соня Кузева, Тереза Въчкова и много други.

Неоспоримо е, че най-добрият трамплин към висшите учебни заведения си остава Математическа гимназия и доказателство за това са големият брой нейни възпитаници, получили висше образование. От завършилите до момента над 4700 около 4000 от възпитаниците ни са с висше образование, като част от тях в момента учат във ВУЗ. Наши бивши ученици са студенти в най-престижните университети в Англия, Германия, Франция, САЩ. Процента на реализация на нашите възпитаници във ВУЗ, казано на математически език, клони към сто.

Постигнатите добри резултати до много голяма степен се дължат на над 200 учители работили и работещи в гимназията. Зад тези успехи се крият много безсънни нощи, упорит труд и много, много допълнителна работа. Бивши учители работили в гимназията през тези години благодарение на, които тя съществуваше и жънеше успехи, след успехи са: първият директор Минко Минков, неговия приемник Иван Куртев, заместник директорите Лидия Лупова и Янка Китова, последната наградена с орден "Кирил и Методий" II-ра степен, Людмила и Петко Арнаудови, Стоянка Генова, Митка Куртева, Иванка Чолакова, Венелин Абаджиев, Янко Донков, Стоянка Кибритова, Дора Андреева, Екатерина Динева, Ангел Андонов, Здравка Вълчинова, Екатерина Николова, Никола Харалампиев, Наташа Ричева, Мария Захаренко, Татяна Янкова, Радка Динова, Ирина Алексиева и много други. В момента в гимназията работят 52 учители, от които един е доктор на историческите науки-Ана Рабаджийска, един е с първа професионално-квалификационна степен - Мария Гюлеметова, а петнадесет са с втора професионално-квалификационна степен - Първан Миронов, Цветана Иванова, Димитър Гогов, Верка Цонева, Лидия Коцева, Гина Кръстанова, Димитър Кралев, Рени Кормушева, Цветка Андонова, Даниела Монова, Дора Дулчева - ст.експерт по математика и информатика в ИО на МОН, Цанко Бангьозов, Аделина Чопанова, Мариана Цветанова и Маргарита Илиева.

За своя дългогодишен труд и високи педагогически успехи Първан Миронов е носител на почетното звание "Неофит Рилски".

Сегашните усилия на ръководството и учителите от гимназията са насочени към засилване на възпитателната работа. Ние се опираме на традициите в това отношение и търсим нови форми и начини, отговарящи на съвременността.