Добре дошли в сайта на училищните мажоретни състави

Ние

Малко история: Първите мажоретки са се появили в Университета Принстан през 80-те години на XІХ век, като начин, по който да се повдигне училищният дух по време на футболните игри. Няколко години по-късно, през 1884 година, принстанският възпитаник Томас Пийбълс предложил на Университета в Минесота идеята за организирана тълпа, която да подкрепя своя отбор.

В действителност първият човек, увенчал се с почитната титла мажоретка, е мъж и се казва Джони Кампбел. През 1898 година той застава през студентите от Университета в Минесота по време на мач и ги кара да запеят в хор. По-късно в университета се събира група от 6 студенти (само мъже), които да подклаждат отборния дух.

Днес 97% от мажоретките са жени, въпреки че те се включват в това занимание едва през 20-те години на XX век. Именно в този момент те започнали да упражняват и акробатични номера, отново в Минесота. Мажоретките се свързват най-често с Американския футбол и по-рядко с баскетбола.

А знаете ли че...?
Мажоретките си имат асоциация, чието съкращение е NCA (National Cheerleaders Association) или още национална асоциация на мажоретките. През 1949 година 52 мажоретки присъстват на събранието на NCA, докато само за една година броят им е 350.


Според последните проучвания днес в Америка има 3.5 милиона мажоретки както и на половината на споменатата цифра гимнастици и танцьори, участващи в техните прояви. Общо цифрата е 5 милиона души само в Америка, които са практикуващи този сравнително млад спорт.

Те имат и състезания: През 1960 година всеки отбор от Американската Футболна Лига има свой професионален мажоретен състав. И така 17 години по-късно се състои и първото състезание между колежанските мажоретни състави. Днес се провеждат и първенства между отбори, съставени от момчета и момичета ,без да се има предвид учебното заведение, в което учат. В един състав участват между 5 и 35 души и се борят за награда средно в 6-7 състезания на година.