Проектни дейности

В тази страница може да проследите проектните дейности по проекта  „Да укрепим връзките помежду си чрез миналото“.

В периода 2-8 февруари 2020 година шест единадесетокласници и двама учители от ПМГ „Константин Величков“ участваха в мобилност в гр. Мюнхен, Германия по проект „Укрепване на нашите връзки чрез нашето минало“. По време на работната среща те участваха в работилници в документалния център в гр. Нюрнберг за да се запознаят с нацистката пропаганда и ролята на фалшивите новини през 30-те години. Запознаха се с лични истории на евреи, които са били поставени в пълна изолация от обществения и политически живот, а в последствие са били подложени и на физическо изтребление. Научиха за съдбата на десетки имигранти, които са били убити от представители на неонацистки движения в началото на XXI век. Участниците в проекта изработиха настолни игри, свързани с темата на проекта. Създадоха свои собствени постери подкрепящи Европейския съюз и участваха в игри за разпознаване на истински и фалшиви новини.

Екип от ПМГ “К.Величков”, гр.Пазарджик по нов проект по Еразъм+ в Белгия. Ето какво споделят двете учителки по английски език Елена Ненкова и Димитрийка Боева, а така също и тяхната директорка, г-жа Радка Спасова, която също беше там, за да ги подкрепи. Наскоро се завърнахме от Синт Никлаас. Това е едно малко и чаровно градче в Белгия, недалеч от друг изключително красив град на име Гент. Там бяхме за една седмица в ролята на партньори по нов проект по европейската програма Еразъм плюс. Срещата беше първа и в хода й се обсъждаха и планираха целите, дейностите и предстоящите срещи в следващите две години. Темата му този път е историческа – “Да укрепим връзките помежду си чрез миналото”. Фокусът на този проект ще бъде изграждането на демократично отношение към процесите, случващи се в обединена Европа, като това ще бъде постигнато чрез медийна мъдрост и опознаване на миналото и наследството. Основните методи, които ще бъдат използвани за постигане на целите са учене чрез преживяване и потапяне в автентична атмосфера, а така също и включване на повече целеви групи за по-широк отзвук. Този проект ще бъде проект-урок, който ще ни направи емпатични и мъдри по отношение на нашето, но и на общото минало. По него ще работят колеги от Белгия (домакини и координатори), Германия, Португалия, Финландия и разбира се ние – ПМГ “К.Величков”. Проектът е пропит с европейски дух на глобално мислене, опознаване и осъзнаване на различна култура, история, невероятно отношение към уникалното и различното.

По време на мобилността в гр. Пазарджик учениците научиха за ежедневието на хората по време на комунизма, както и за това как се установява тази политическа система в България. След провеждането на интерактивна работилница на тази тема, учениците и техните учители се потопиха в атмосферата на комунизма чрез посещение на Червен апартамент и участие в Комунистически тур в гр. София. В гр. Пловдив участниците в проекта се включиха в специално създадена за тях игра, включваща откриване на решение на различни логически загадки, които ги пращаха към места свързани с историята на комунизма. Вече преживяли подобно приключение и успели да се справят успешно с тази задача, те създадоха свои виртуални стаи на загадките посветени на темата на срещата в гр. Пазарджик, а именно социално-икономическата страна на комунизма в България. Разбира се, накрая на срещата не липсваха сълзите предизвикани от раздялата, както и обещанията за продължение на ползотворното сътрудничество и поддържане на създадените приятелства.

Искате да видите още уникални моменти от мобилността? Вижте тук

По време на мобилността в гр. Луле, Португалия учениците проучваха влиянието на маврите в архитектурата, културата и бита на португалците. Във връзка с това, участниците в проекта подготвиха видеа за мюсюлманското влияние в техните страни и проведоха интервюта с имигранти от арабския свят. В интернационални групи учениците сглобиха видео материал за наследството на маврите на пиринейския полуостров. Беше продължена играта за историческа фигура, с която участниците в проекта се идентифицират – учениците създадоха карти със снимка на избраната личност, кратка информация за нея, както съответен брой точки за качествата на героя (мъдрост, състрадание, устойчивост и т.н.). По време на срещата те представиха своя герои в интернационални групи и обсъдиха качествата им. Влиянието на маврите върху архитектурата беше проучено с помощта на учебна обиколка из Фаро, в която учениците трябваше да открият определени сгради и да потърсят информация за тях. В последния ден от мобилността участниците в проекта изработиха Memory card игра с изображения свързани с проектните дейности в гр. Луле.

Основната тема на последната мобилност в гр. Синт Никлас беше Първата световна война. 45-км обиколка с велосипеди позволи на учениците да посетят исторически паметници като военния паметник в Ипр, посветен на загиналите британските войници и войниците от Британската общност; Хил 60, който британците са се опитали да завладеят като са прокопали тунел пълен с 24 тона динамит, както и най-голямото британско военно гробище на загиналите близо 12 хиляди войници при третата битка край град Ипр. В духа на проекта учениците създадоха игри, които играха заедно с ученици, наскоро заселили се в Белгия със своите семейства. Беше завършен и процеса по създаване на Аватар играта с карти, в която участниците в проекта отразиха личност от историческото минало на страна си. По време на  интересна градска игра посветена на живота по време на Първата световна война учениците трябваше да се поставят на мястото на хората живели по това време и да вземат важни решения.   Учениците работиха и по финализиране на сайта на проекта, който дава подробна информация за всичките проектни дейности и създадените продукти. 

Този уебсайт използва "бисквитки" (cookies), за да работи оптимално. След Вашето изрично съгласие, е възможно да обработваме личните Ви данни, за да предложим конкретни услуги.