Проектни дейности

В тази страница може да проследите проектните дейности по проекта  „Да укрепим връзките помежду си чрез миналото“.

В периода 2-8 февруари 2020 година шест единадесетокласници и двама учители от ПМГ „Константин Величков“ участваха в мобилност в гр. Мюнхен, Германия по проект „Укрепване на нашите връзки чрез нашето минало“. По време на работната среща те участваха в работилници в документалния център в гр. Нюрнберг за да се запознаят с нацистката пропаганда и ролята на фалшивите новини през 30-те години. Запознаха се с лични истории на евреи, които са били поставени в пълна изолация от обществения и политически живот, а в последствие са били подложени и на физическо изтребление. Научиха за съдбата на десетки имигранти, които са били убити от представители на неонацистки движения в началото на XXI век. Участниците в проекта изработиха настолни игри, свързани с темата на проекта. Създадоха свои собствени постери подкрепящи Европейския съюз и участваха в игри за разпознаване на истински и фалшиви новини.

Екип от ПМГ “К.Величков”, гр.Пазарджик по нов проект по Еразъм+ в Белгия. Ето какво споделят двете учителки по английски език Елена Ненкова и Димитрийка Боева, а така също и тяхната директорка, г-жа Радка Спасова, която също беше там, за да ги подкрепи. Наскоро се завърнахме от Синт Никлаас. Това е едно малко и чаровно градче в Белгия, недалеч от друг изключително красив град на име Гент. Там бяхме за една седмица в ролята на партньори по нов проект по европейската програма Еразъм плюс. Срещата беше първа и в хода й се обсъждаха и планираха целите, дейностите и предстоящите срещи в следващите две години. Темата му този път е историческа – “Да укрепим връзките помежду си чрез миналото”. Фокусът на този проект ще бъде изграждането на демократично отношение към процесите, случващи се в обединена Европа, като това ще бъде постигнато чрез медийна мъдрост и опознаване на миналото и наследството. Основните методи, които ще бъдат използвани за постигане на целите са учене чрез преживяване и потапяне в автентична атмосфера, а така също и включване на повече целеви групи за по-широк отзвук. Този проект ще бъде проект-урок, който ще ни направи емпатични и мъдри по отношение на нашето, но и на общото минало. По него ще работят колеги от Белгия (домакини и координатори), Германия, Португалия, Финландия и разбира се ние – ПМГ “К.Величков”. Проектът е пропит с европейски дух на глобално мислене, опознаване и осъзнаване на различна култура, история, невероятно отношение към уникалното и различното.

По време на мобилността в гр. Пазарджик учениците научиха за ежедневието на хората по време на комунизма, както и за това как се установява тази политическа система в България. След провеждането на интерактивна работилница на тази тема, учениците и техните учители се потопиха в атмосферата на комунизма чрез посещение на Червен апартамент и участие в Комунистически тур в гр. София. В гр. Пловдив участниците в проекта се включиха в специално създадена за тях игра, включваща откриване на решение на различни логически загадки, които ги пращаха към места свързани с историята на комунизма. Вече преживяли подобно приключение и успели да се справят успешно с тази задача, те създадоха свои виртуални стаи на загадките посветени на темата на срещата в гр. Пазарджик, а именно социално-икономическата страна на комунизма в България. Разбира се, накрая на срещата не липсваха сълзите предизвикани от раздялата, както и обещанията за продължение на ползотворното сътрудничество и поддържане на създадените приятелства.

Искате да видите още уникални моменти от мобилността? Вижте тук

По време на мобилността в гр. Луле, Португалия учениците проучваха влиянието на маврите в архитектурата, културата и бита на португалците. Във връзка с това, участниците в проекта подготвиха видеа за мюсюлманското влияние в техните страни и проведоха интервюта с имигранти от арабския свят. В интернационални групи учениците сглобиха видео материал за наследството на маврите на пиринейския полуостров. Беше продължена играта за историческа фигура, с която участниците в проекта се идентифицират – учениците създадоха карти със снимка на избраната личност, кратка информация за нея, както съответен брой точки за качествата на героя (мъдрост, състрадание, устойчивост и т.н.). По време на срещата те представиха своя герои в интернационални групи и обсъдиха качествата им. Влиянието на маврите върху архитектурата беше проучено с помощта на учебна обиколка из Фаро, в която учениците трябваше да открият определени сгради и да потърсят информация за тях. В последния ден от мобилността участниците в проекта изработиха Memory card игра с изображения свързани с проектните дейности в гр. Луле.

Този уебсайт използва "бисквитки" (cookies), за да работи оптимално. След Вашето изрично съгласие, е възможно да обработваме личните Ви данни, за да предложим конкретни услуги.