Галерия: Учебни години 2015 – 2020

Учебна 2020/2021

Общинско първенство по бадминтон – 1во място за ПМГ”К.Величков” момчета 8-10кл. в състав: Стояк Кинов и Кристиян Панев – 10б клас, Румен Кочев и Християн Хаджийски – 10д клас ръководител на отбора Георги Кокозов

Общинско п-во по тенис на маса 8-10кл. момчета-ПМГ “К.Величков” – 1-во място в състав: Атанас Кордов, Костадин Демерджиев и Атанас Минчев от 9б клас, Симеон Бекяров от 6б клас, ръководител: Георги Кокозов

Радост Йорданова Гогова  – ученичка в 10в клас на ПМГ „К. Величков“ извоюва I-во място на НАЦИОНАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО по ШОТОКАН – КАРАТЕ в зала „Асикс Арена“- София

Аплодисменти и поздравления за Отличното представяне на Божидар Каменски и Калоян Пунчев от 11а клас в Националната конкурсна сесия на Ученическия Институт на БАН!

От 10 до 12.11.2020 г се проведе Седмата научна сесия на УчИ – БАН. Неговата мисия е да въвежда изследователския подход в училищното образование.

От подалите заявка за участие над 80 проекта, бяха одобрени около 60 от цялата страна. 26 от тях са подготвени от 22 малки учебно-изследователски общности, с научни ръководители от БАН по проект на програма „Образование с наука“, финансирана от Министерство на образованието и науката. Някои от представените проекти имаха чуждестранни ментори.

На фона на тази конкуренция в първата за историята на УчИ -БАН секция с интердисциплинарна насоченост, нашият екип Божидар Каменски и Калоян Пунчев с ръководители Мая Зафирова и Илияна Тотлякова, бе удостоен с престижното ТРЕТО място!

Специални благодарности на Валя Малинова и Дима Боева за оказаната подкрепата и съдействие!

Браво момчета! Бъдете все така креативни и всеотдайни!

В навечерието на светлите Коледни и Новогодишни празници, искам да поздравим нашите възпитаници Виктор Вукев и Николай Стоянов от IXд клас за поредния им успех от поредицата успехи!
На XIX Национално състезание по “Природни науки и екология” техният авторски продукт “Повече от едноклетъчни”, бе забелязан не само от Националната комисия на състезанието, но и от преподаватели в различни университети от областта на биологията, химията, физиката и ИТ. Бинарният им продукт включващ шест видео-урока и по един тест към всеки урок, интегрира знанията и уменията им от различни области. Благодаря, колеги! Макар и непряко, вие косвено имате принос в този успех!
Благодаря на издателство “Klett-Bulgaria” Ltd, за предоставените поощрителни награди за екипа – по един микроскоп и грамота. Изненадахте ни много! А това ни дава сили за нови успехи! Чрез “Klett-Bulgaria”Ltd авторският продукт ще стане достояние за безплатно ползване от повече ученици и учители. Благодарим Ви! Екипът получи специални грамоти и от Националната комисия на състезанието. Пожелавам на Вики и Ники здраве, здраве и пак здраве! И доза късмет.

“Хората с цели успяват, защото знаят къде отиват.” /Ърл Найтингейл/

Адмирации и за техния вдъхновяващ учител г-жа Адемова, която им помага да стигнат до там! Уверени сме, че този прекрасен екип ще има още много успехи!

Двадесет и първата ученическа конференция на Ученическия институт по математика и информатика при БАН (УК‘21) се проведе онлайн на 16 и 17 януари 2021 г.

В конференцията участваха 48 ученици, които представиха 8 проекта по математика и 32 проекта по информатика и информационни технологии.

Петима възпитаници на ПМГ „Константин Величков“ Пазарджик с ръководител г-жа Валентина Малинова се включиха в оспорваната надпревара по информатика и информационни технологии. И за петимата това бе първо участие на този форум, но не и първо състезание – още от IV клас те са сред финалистите на различни състезания в областта на математиката, информатиката, информационните технологии, природните науки.

Равносметката от УК‘21:

• Грамота за отлично представяне и медал на Стоян Хайдушки 12б клас
• Специална награда за Николай Стоянов и Виктор Вукев от 9д клас
• Грамота за много добро преставяне на Таня Божкова и Христо Панев 8д клас.

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ признава отлични конкурсни оценки на дванадесетокласниците при кандидатстване във Факултета по математика и информатика (ФМИ) за учебната 2021/2022 г, така че Стоян вече e приет за студент в ПУ.

Поздравления за поредния успех на Стоян, Николай, Виктор, Таня и Христо! Браво, деца!
Бъдете живи и здрави!
Все така амбициозни, целеустремени, трудолюбиви! Мечтайте!
Изследвайте!
Откривайте!
Успехът обича смелите!

Учебна 2019/2020

Отборът по бадминтон на ПМГ”К.Величков” се класира на 1 во място на Общинското състезание по бадминтон 8-10клас на 02.10.2019г в състав:

Емил Георгиев Ганев – 10д; Кристиян Христов Китанов – 10в; Стоян Тодоров Кинов – 9б; Румен Асенов Кочев – 9д; Калоян Валериев Пунчев – 10а

Ръководител на отбора: Георги Кокозов

Отборът по тенис на маса на ПМГ”К.Величков” се класира на 1 во място на Общинското състезание по тенис на маса 8-10клас на 11.10.2019г в състав:

Атанас Стоянов Кордов – 8б; Костадин Кирилов Демерджиев – 8б; Атанас; Василев Минчев – 8б; Симеон Стефанов Бекяров – 5б

Ръководител на отбора: Георги Кокозов

На 31.10.2019г. в часа на класа посветен на народните будители учениците от 8д клас – Николай Стоянов, Виктор Вукев и Ая Кожухарова, изнесоха пред 5б клас с класен ръководител Мая Кръстанова
урок по родолюбие, почит и уважение към личностите събудили българското в нас.

Във връзка с инициативата „Европейска седмица на програмирането“ на 15.10. 2019г. в ПМГ „Константин Величков“ се проведе web-семинар на тема: “Аз програмистът!“ с лектор Слави Капсалов, бивш възпитаник на ПМГ. Събитието бе организирано от Мария Билбилева със съдействието на Цветанка Славкова и Владимир Бояджиев. На семинара учениците се запознаха с това какво е мястото на програмирането в реалния живот и връзката между информационните технологии и информатиката. Получи се интересна дискусия, като лекторът сподели своя личен опит за пътя, който е извървял, трудностите и предизвикателствата, които се е наложило да преодолее, избирайки професията на програмиста. Чрез интернет приложение, учениците в училището имаха интернет достъп и конферентна връзка с лектора и залата на провеждане на мероприятието, което се проведе едновременно в 7а, 11д, 9д, 10а и 10е класове. Снимки от събитието:

Във връзка с инициативата „Европейска седмица на програмирането“ на 15.10. 2019г. в ПМГ „Константин Величков“ се проведоха състезателни игри в 10 а,б,в,г,д и 10е клас на тема: “Алгоритмите в програмирането“ Събитието бе организирано от Мария Билбилева със съдействието на Виолета Микова и Пламен Илиев. Чрез игрите учениците се запознаха с това какво е мястото на алгоритмите в програмирането и тяхното приложение в реалния живот. Получи се интересно състезание, като чрез интернет достъп учениците трябваше да проявят ум и съобразителност така, че да използват рационално времето си и да приложат най – добрият алгоритъм за да постигнат крайната цел – Победата!

Божидар Каменски и Калоян Пунчев от 10 а клас на ПМГ “Константин Величков” – Пазарджик спечелиха престижното трето място на XVIII Национално състезание по природни науки и екология в Търговище. Проектът на младежите, озаглавен “МЕМС и дванадесет вълшебни небесни точки” бе класиран от Национална комисия, включваща учени от БАН и преподаватели от водещи университети в страната с оценка “Отличен 6.00”. Резултатът им е само с две точки разлика от първото място в изключително оспорвана конкуренция между 52 проекта на ученици от 22 области от страната. Божидар и Калоян получиха максимален брой точки на презентацията и защитата на своя проект. Възхитено жури и аплодисменти от публиката с поздравления: „Браво, Пазарджик!”.

Проектът се опира на факта, че учениците в България са в топ 4 по затлъстяване в Евросъюза и информира как с малки промени в ежедневието си всеки може да подобри своето здраве. За целта десетокласниците създадоха електронен ресурс, който запознава с активността на органите в човешкото тяло във всеки един момент на денонощието. Всеки потребител на приложението може лесно, бързо, достъпно от всяко място да използва информацията от МЕМС, за да укрепва своето здраве. Сайта от който може да се свали приложението е на адрес: www.memc.tk.

Ръководител на проекта е старши учител по биология и здравно образование г-жа Мая Зафирова. Ръководител на групата в Търговище е г – жа Илияна Тотлякова – Каменска, старши учител по математика. В разработването на проекта на десетокласниците съдействат Магдалена Павлова, Оля и Нели Владови от 12 г клас, които са “ветерани” от престижния национален форум от предишни години.

Когато делата говорят, думите са излишни! Като директор на ПМГ “Константин Величков” –Пазарджик съм горда с успехите на нашите ученици и от сърце им желая да продължат своя път на търсене и откриване на нови хоризонти! Защото само можещите, знаещите и дръзките имат силата и смелостта да променят света!

       От 22.11. 2019 г. до 24.11.2019 г. в Търговище се проведе ХVIII-тото Национално състезание по природни науки и екология – с представяне и защита на проекти. Участие в него взеха 95 ученици с 52 проекта от 22 области на страната. Божидар Каменски и Калоян Пунчев са единствените участници от Пазарджишка област.
Целта на форума е да предостави възможност на учениците да представят свои авторски идеи и интерпретации по определен проблем, резултати от изследвания в областта на природните науки и екологията, да защитят собствена позиция по актуални за обществото проблеми, да покажат оригинално мислене, и да обменят идеи.

Областна администрация Пазарджик бе домакин на третия Междурегионален семинар по проект REGIONS 4FOOD“ – „REGIONal Strategies 4 FOOD“ – „Регионални стратегии за храни“, финансиран по Програма Интеррег Европа на ЕС. Съвместно с Аграрен университет Пловдив, бе организирана обучителна визита за представяне на добри практики в подкрепа на цифровизацията в аграрния сектор и хранителната промишленост в нашата страна.

Откриване с представяне на Аграрния университет направи доц. д-р Светла Янчева, Зам.- ректор. Презентации за дейността си направиха проф. Иван Пенов и доц. Георги Георгиев от Фондация „Земята-източник на доходи“, Станимир Стефанов от Национална служба за съвети в земеделието /НССЗ/ на проект NEFERTITI, г-жа Дора Дулчева от РУО-Пазарджик и ученикът от ПМГ „К. Величков“ Пазарджик Стилиян Величков, представиха основните акценти на обучението по Национална програма „IT кариера“.

Гостите посетиха Демонстрационен център за електронна търговия със селскостопански и други продукти, на територията на Аграрен университет Пловдив в рамките на Инициативата „16+1“., както и Логистичния хъб и павилион в Икономическа зона „Тракия”. Те бяха представени от г-н Васил Гелев – Изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа към МЗХГ.

Участващите 18 представители на организациите — партньори по проекта, от Испания, Франция, Нидерландия, Италия, Финландия и Унгария, проявиха голям интерес към добрите практики и инициативи, а координаторите от Регионалното министерство на земеделието, животновъдството, рибарството и устойчивото развитие на Андалусия – Испания, изразиха задоволство и благодарност за отличната организация и предоставените възможности за обмен и споделяне на опит между партньорите.

Наред с организираните от останалите партньори по проекта подобни представяния, примерите на нашата страна ще могат да бъдат използвани за разработване на бъдещи планове за действие на публични мерки за насърчаване на цифровизацията в агро-хранителния сектор в предстоящи програмни и стратегически документи на регионите партньори.

На 6.12.2019 година, на Годишна Конференция на тема: „20 години Център за развитие на човешките ресурси – „Еразъм+ – Changing lives, Opening minds“, на ПМГ “Константин Величков” бе връчен сертификат за качествено изпълнение на проект “Обърната класна стая” по програма “Еразъм+”. За работата си по проекта признание получиха учителите Ана Рабаджийска, Валентина Малинова, Мирослава Такева, Елена Ненкова, Димитрийка Боева и Елица Бекярова, както и техните ученици. Развитие на умение за самостоятелно учене, самооценка и възможност за задълбочаване на знанията чрез практически занимания в час са едни от основните предимства на метода “Обърната класна стая”.

На 01.03.2020г. се навършват 172 години от създаването на първото девическо училище и 49 години от създаването на Математическа гимназия.

Честит празник на всички, докоснали се до приказката ПМГ “Константин Величков”, и нека примерът и заветът на патрона ни присъстват неизменно в думите и делата ни.

Започнахме със съчетание на мажоретния състав. В състезанията се включиха: Футбол 5,6,7,8,10,11 клас;
Баскетбол 6,10,11 клас; Волейбол 8,9 клас; Щафета 8 клас; Тенис на маса 5-11клас; Крос 5-11клас.
Други се забавляваха с колоездене, скачане на въже, а не малко се включваха в звучните хора.
За победителите имаше вкусни награди осигурени от ръководството.

Няколко от творбите на възпитаници на гимназията
по повод най-светлия празник в училището

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Учениците на  ПМГ К. Величков“ се представиха отлично като грабнаха първи,  втори и трети  места на финансов иновационен лагер „LifeChanger”, организиран от JA Bulgaria в партньорство с MetLife Bulgaria на 21 май тази година.

Най-любопитните и мотивирани ученици от 16 училища от София, Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и Враца, преминали успешно програмата „Разумни финанси“, участваха в изцяло онлайн провелия се финансов иновационен лагер, елемент от програмата „Знания, които променят живота“ (LifeChanger).

В условията на предизвикателствата,  свързани с COVID-19,  “LifeChanger” премина в изцяло онлайн преподавана програма .

Със съдействието на класните ръководители г-жа Ева Тоданова и  г-жа Димитрия Узунова,  взеха участие учениците от 9б и 9в клас – Радост Гогова,  Мартина Терзийска, Иван Малинков, Андрей Налбантов, Димитър Чавдаров, Иван Керемекчиев, Иван Димитров, Кристиян Панев, Ирене, Ципоркова, Румяна Коджаманова, Гергана Петкова, Слави Пампоров, Христо Славчев, Христина Шуманова, Стефани Трифонова, Габриела Пискова,  Веселина Манчева, Мерйем Албайрак, Адриана Паликарова и Айфа Набше .

Ръководител на отбора е г-жа Вили Милева – ЗДАСД в ПМГ „К. Величков“.

Първо място спечели отборът, в който участва  Мерйем Албайрак,

Второ място спечели отборът, в който участваха :  Радост Гогова, Гергана Петкова и Айфа Набше

Трето място спечели отборът, в който участваха :  Слави Пампоров, Христо Славчев, Андрей  Налбантов и Стефани Трифонова.

Екипът на жуниър Ачийвмънт България ще награди победителите със SMART часовници и сертификати.

Учебната 2019/2020 година ще остане историческа по много причини. Заради пандемията и предизвикателствата, пред които бяха изправени ученици, учители и родители. Заради дистанционното обучение и първия випуск, който прекрачи за последен път прага на училището на 13 март. Заради първите дистанционно проведени олимпиади на 27 и 28 юни 2020г. За първи път защитата на проектите се извършваше дистанционно и се излъчваше пряко в публичен канал.

Шест отлични и две много добри оценки за нашите възпитаници.

Стоян Хайдушки (11 клас), Николай Стоянов (8 клас) и Христо Панев (7 клас) – отличен 5,75.
Виктор Вукев (8 клас), Таня Божкова (7 клас) и Темелко Славчев (12 клас) – отличен 5,50.
Юлиан Дашев (12 клас) и Илия Тодоров (12 клас) – много добър.

В голямата възрастова група Стоян е на пето място в своята категория Интернет приложения, с пети резултат на теста и 14. в крайното класиране (от 98 участници).

В малката възрастова група имаме два проекта в Топ 10 в категория Уеб сайт.
Николай и Христо са с втори резултат на теста, Виктор с четвърти, а Таня с пети (от 68 участници).

Поздравления и за Георги Сарамбелиев от ЕГ „Бертолд Брехт“, чийто проект бе в съавторство с Илия (ръководител на Георги е Диана Джукелова).

Ръководството и техните ръководители – г-жа Цветанка Славкова и г-жа Валентина Малинова са изключително горди с постиженията на нашите ученици. На дванадесетокласниците пожелаваме леко следване и успешна реализация, а на по-малките – кратка почивка и поемаме към следващия връх!

Учебна 2018/2019

Всички изявили желание да покажат уменията си за оказване на долекарска помощ при травми на опорно-двигателната система и различни видове кръвотечения се справиха отлично! Поканихме и медицинската сестра Ина Бояджиева да наблюдава и консултира участниците в практическото занятие. Беше интересно и полезно.

ПМГ „К.Величков“ участва в състезанието Spelling Bee 2019

Като част от инициативите за честване на патронния празник на ПМГ „Константин Величков“, на 26.02.2019 г. се проведе национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.

Ивайло Боговелов Дянев от 7 „б“ клас се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 26.02.2019г в ПМГ „К.Величков“, гр.Пазарджик. Ивайло Боговелов Дянев спелува правилно думата BEEHIVE (кошер) и победи Борис Василев Радин от 7 „а“ клас, който остана втори. И двамата ученици имат право да участват на регионалното състезание, което ще се проведе през м. март, 2019 г. в Пловдив. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 21 април 2019 в София.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Победител в миналогодишното състезание е Бианка Месова от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, гр. Перник.

Тази година състезанията се провеждат под наслов “BEE Better Together”. Ние вярваме, че изграждането на умения и навици за работа в екип и взаимопомощ са изключително важни за личностното развитие на младите хора и тяхната успешна реализация в обществото. Всички училища-участници могат да се включат в конкурсa, като споделят как подготовката и участието в състезанието стимулират екипната работа и създават отношения на разбирателство, приятелство и взаимопомощ.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и Министерството на образованието и науката.

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg и на страницата във Facebook
https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.

На 28.02. с учениците от VIII а клас беше проведен урок на английски език, в който те изгледаха видео за живота и делото на Константин Величков и участваха в онлайн викторини специално създадени от техни съученици от IX б клас за патронния празник на гимназията през 2018 г.

На 16.03.2019г. в ПМГ „Константин Величков“ се проведе Обучителен семинар на тема „Програмиране с eduArdu“, което съвпадна със световния рожден ден на Arduino (Arduino Day)- популярна платформа за програмиране и електроника. В събитието се включиха много ученици и учители по информатика и ИТ от гимназията. Гост-лектори на семинара бяха изявените програмисти, инженери и ИТ-специалисти от Сдружение TuxCon – Леон Анави, Пламен Вайсилов, Йордан Иванов, Димитър Тамишев, Рангел Иванов, Цветан Узунов и Арян Ван Ирсел. Те успяха да предадат своя плам и ентусиазъм на всички присъстващи. Учениците получиха платки и имаха възможност лично да тестват своите умения като програмисти, експериментирайки върху готови кодове. Нашите любезни гости ни подариха платка eduArdu. Ръководството и учителите изказваме благодарност на Сдружение TuxCon, което се превърна в посланик на най-новите технологии в областта на електрониката и програмирането. Обучението беше изключително полезно и интересно за всички – и ученици, и учители.
Надяваме се и в бъдеще ПМГ „Константин Величков“ отново да бъде домакин на подобни прояви.

Ден на Ардуино в ПМГ „Константин Величков” – Пазарджик. Ето ни и на картата.

На 23.03.2019г. за втора година се проведе ученическото състезание “Пътешествие в биологията”, организирано от Биологическия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. В него взеха участие Юлия Денчева от 11г и Габриела Петрова от 11а клас на ПМГ”К.Величков”. Те получиха много добри резултати на теоретичния кръг, които могат да се използват вместо кандидат-студентски изпит за Биологически факултет, специалности – Биология, Молекулярна биология, Медицинска биология, Екология и ООС, Приложна и индустриална екология, Фармацевтични биотехнологии, Биология и химия, Биология и английски език. Да им пожелаем още много успехи!

Състав на отбора:
Емил Ганев – 9д; Кристиан Китанов – 9в; Кристиан Митев – 10в; Калоян Пунчев – 9а; Стоян Кинов – 8б
Ръководител: Георги Кокозов
Успех на отбора в зоналните състезания през април месец.

Съвместната дейност между ръководството на ПМГ “Константин Величков” и ОД на МВР – гр. Пазарджик продължава и през учебната 2018/2019 г. Г-н Мирослав Стоянов – говорител на ОД на МВР – гр. Пазарджик предостави актуална и важна информация на учениците от 8 в, 9 б и 10 г клас по проблемите на кибертормоза. По темата проявиха интерес учениците и класните ръководители г-жа Ева Тоданова, г-жа Виолета Микова, г-жа Мария Маркова и Татяна Панева – педагогически съветник.
Директор
Радка Спасова

На 44 Национална олимпиада по Биология и ЗО, проведена на 29.03 -31.03.2019г. в гр.Смолян, Любомир Сотиров получи 116.20 точки – общ резултат от теоретичния и практическия кръг. Практическите задачи са разпределени в четири модула: Анатомия и морфология на растенията; Анатомия и морфология на животните; Биохимия и Генетика; Хистология.
Оценката за общото представяне е Отличен /5.50/! Този резултат осигурява прием, без приемен изпит в няколко Висши учебни заведения в страната и е най-доброто постижение до момента за Пазарджишка област. Желаем на него и на ръководителя по Национална Програма „УЧЕНИЧЕСКИ ОЛИМПИАДИ И СЪСТЕЗАНИЯ” МОДУЛ „ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕ НА ТАЛАНТЛИВИ УЧЕНИЦИ ЗА УЧАСТИЕ В УЧЕНИЧЕСКИТЕ ОЛИМПИАДИ” – Мая Зафирова – много здраве, късмет и нови постижения!

Секретарят на МКБППМН г-жа Бисерка Трайкова и адвокат Гергана Царска изнесоха лекция на тема “Наказателно отговорни лица и възпитателни мерки прилагани по отношение на малолетни и непълнолетни” пред учениците от 8в, 9б и 10г клас/span>, от ПМГ “Константин Величков” гр. Пазарджик. По темата взеха участие и класните ръководители г-жа Ева Тоданова, г-жа Виолета Микова, г-жа Мария Маркова и Татяна Панева – педагогически съветник.

На 23 март осмокласникът Деян Азми взе участие в Национален кръг на олимпиада по английски език в гр. Хасково и постигна забележителен резултат от 80,5 точки, което го прави най-добрият представител на неговата група в област Пазарджик. Поздравления за достойното представяне!

Мария Павлова 9б Награда на публиката в националния литературен конкурс на любовна тематика “Напуканите устни на желанието” Отлично представяне на Третия национален литературен конкурс “Писмо до себе си”

От 10 до 12 май 2019 година в град Враца се проведе XVII Национална олимпиада по Информационни технологии.

До националния кръг на Олимпиадата бяха допуснати 171 ученици, разпределени в две възрастови групи – 5-8 клас (категории „Мултимедия“ и „Уеб сайт“ – 67 ученици) и 9-12 клас (категории „Интернет приложения“, „Приложни програми“ и „Мултимедийни приложения“ – 104 ученици).

Два проекта в категория „Уеб сайт” (възрастова група 5-8 клас), три в категория „Интернет приложения“ (възрастова група 9-12 клас) и три в категория „Мултимедийни приложения“ бяха на възпитаници на Математическата гимназия.

Заслужено признание на високо ниво за труда и уменията си получиха:

Адем Црънчалиев и Росица Деянова (12. клас), Михаил Перничев и Инес Болчева (12. клас), Стоян Хайдушки (10. клас), Николай Стоянов и Виктор Вукев (7. клас) и Христо Панев и Таня Божкова (6. клас) с ръководител Валентина Малинова;

Пламен и Стоян Дарджикови, Страхил Митков и Божидар Йорданов от 9. клас с ръководител инж. Лидия Сиракова;

Юлиан Дашев от 11. Клас  с ръководител Цветанка Славкова.

За съжаление е трудно да се пресъздаде емоцията, вълнението, атмосферата от самата олимпиада. Ето защо ще ви представя съвсем накратко статистиката от нашето участие.

Резултати от теста:

Във възрастова група 5 – 8 клас (67 участници) Николай Стоянов постигна трети резултат, Таня Божкова – четвърти, Христо Панев – осми, а Виктор Вукев – десети!

Във възрастова група 9 – 12 клас (104 ученици) най-висок резултат от нашите възпитаници постигна Стоян Хайдушки – седми резултат.

В най-тежката категория „Интернет програмиране“ най-добре се представиха Адем Црънчалиев и Росица Деянова – VI място . Не можем да не споменем изключително артистичното и атрактивно представяне на проекта на другия ни екип – Михаил Перничев и Инес Болчева, с което обраха овациите на журито и на публиката!

Специални адмирации и за Стоян Хайдушки, който е само 10 клас, но представянето му показа, че тепърва ще имаме много поводи за гордост от него!

В категория “Мултимедийни приложения” от общо 20 проекта, три са на нашите ученици: Стоян Дарджиков, Божидар Йорданов, Юлиан Дашев, Пламен Дарджиков, Страхил Митков И за петимата това е първо участие, но те успяха, въпреки голямата конкуренция,  да покажат сила, борбеност и характер. Всеки от тях направи своята заявка за следващата олимпиада.

В категория „Уеб сайт“ „ветераните“ Николай Стоянов и Виктор Вукев и най-малките ни участници Таня Божкова и Христо Панев се представиха изключително достойно, спечелвайки публиката и показвайки, че за тях тепърва ще се говори.

За олимпиадата и за представянето на участниците ни може да говоря още много, но ще спра до тук и ще обобщя казаното, цитирайки окончателните оценки:

Отличен 6,00 за Николай Стоянов

Отличен 5,50 за Росица Деянова, Адем Црънчалиев, Стоян Хайдушки, Страхил Митков, Таня Божкова и Виктор Вукев.

Много добър за Христо Панев, Пламен Дарджиков, Божидар Йорданов, Стоян Дарджиков, Михаил Перничев, Юлиан Дашев и Инес Болчева.

Благодарение на чудесното си представяне дванадесетокласниците ни вече са студенти, като оценката им от олимпиадата се признава за оценка от приемен изпит в повечето университети в България – СУ, ТУ, ПУ…

Изключително съм горда от представянето на нашите ученици. От сърце им желая да бъдат преди всичко здрави, да не спират да мечтаят, защото ако една мечта пресече мислите им, то тя ще пресече и пътя им… Вярвайте, работете, творете и не губете никога надеждата си и вярата в себе си… останалото ще се подреди по най-добрия за вас начин!

Валентина Малинова,
старши учител по информатика и ИТ
ПМГ „К. Величков“ град Пазарджик

ПМГ “Константин Величков” – ПЪРВО място на щафета за 8-12 клас

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

История, Изобразително изкуство и Информационни технологии
обединени от любимият празник 24-ти май!

Учителите Мая Кръстанова, Елена Гидикова и Надежда Кордова от ПМГ „К. Величков“ – Пазарджик съчетаха знания и творчество под надслов „За братята, които сътвориха буквите“. По покана на г-жа Апостолова – експерт в РУО – Пазарджик те аранжираха три къта в коридорите на Управлението.

Регионалното управление на образование Пазарджик награди ученици и учители за постигнати високи резултати през изминалата учебна година. На тържествена церемония в Художествена галерия „Станислав Доспевски“ присъстваха ученици, класиани на първите места в различни състезания и олимпиади.

За втора година учениците на ПМГ „К. Величков“ Оля и Нели Владови от 11г., Стефан Пенев 10А и Мила Коева от 10Г , защитиха достойно името на гимназията, заеха ІІІ място в националното състезание във Финансовия иновационен лагер по проект „Практични финанси“, реализиран от Джуниър Ачиймънт България. И пак за втора поредна година единственият ръководител , отличен от екипа на JA Bulgaria, бе госпожа Величка Милева, заместник директор административно стопанската дейност в ПМГ, със сертификат за личен принос и особени заслуги при реализацията на същинската фаза на проект „Практични финанси“

Учебна 2017/2018

Отлично представяне на Магдалена Павлова, Оля Владова и Нели Владова от Хг клас на

ХVI НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ –ГР.КЮСТЕНДИЛ,

проведено на 25-26 ноември 2017 г Във възрастовата група Х-ХII клас на състезанието участваха 22 проекта от цялата страна.

Нашият отбор получи комплексна оценка Отличен 5.75 за постерна сесия и публична защита на проект

Работилница за здраве – „Ловци на нитрати”, което ни класира на VI място.

Ръководител на проекта – Мая Зафирова

На 23.02.2018 год.  в  8в клас беше проведен урок  в чест на патрона на гимназията на тема:

КONSTANTIN VELICHKOV – background and works

Презентация от Даниел Стоилов и Кристиян Цветков
Викторина подготвена от г-жа Бояджиева
Литературно четене на стихове от К.Величков от Александра Антонова и Рени Денева
Превод на стихотворението „На учителя” написано от К.Величков

Инициативите, свързани с честванията на 47-та годишнина на ПМГ “Константин Величков ” продължават.

На 01.03. 2018г. учениците от 7 А клас, разделени в два отбора, подготвиха състезание “ИСТОРИЯТА НА МОЕТО УЧИЛИЩЕ”. Учениците трябваше да отговарят на различни въпроси, свързани с ИСТОРИЯТА НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ. Победители бяха всички, защото научиха и споделиха много интересни факти за историята на гимназията, а също така за живота и делото на патрона ни Константин Величков.

На 01.03.2018г. учениците от 11 в клас поднесоха цветя на паметника на Константин Величков, във връзка с честванията за 47-та годишнина на ПМГ,,Константин Величков‘‘. В инициативата се включиха и колеги от гимназията.

Успехи по биология и здравно образование

1.Достойно представяне на Любомир Светозаров Сотиров от 11 б клас на 43 Национална олимпиада по биология и здравно образование в гр.Ямбол и завоюван трети резултат в индивидуалното класиране на Националното състезание ”Пътешествие в биологията”, проведено в гр.Пловдив.

2.Осми резултат в индивидуалното класиране от 85 участници в Националното състезание ”Пътешествие в биологията”, проведено в гр.Пловдив за Севда Трендафилова Кръстева от 11 б клас.

3.Пето място за Кристияна Тасева от 12д клас в отборното представяне на кръга от практически задачи и девети резултат в индивидуалното класиране на Националното състезание ”Пътешествие в биологията”, проведено в гр.Пловдив.

Резултатите на Любомир, Севда и Кристияна се зачитат като приемен изпит в Биологическия факултет на ПУ”Паисий Хилендарски”! Поздравления!!!

На 26.04.2018г. в гр.Пазарджик се състоя Областна училищна конференция Пазарджик –Био-2018г. под надслов

”Живот без наука – НЕ, наука в училище – ДА”.

На конференцията присъстваха: г-н Петър Белчев – заместник областен управител, г-жа Гергана Табакова – Директор на Дирекция образование и култура община Пазарджик, г-жа Весела Тодорова-старши експерт природни науки и екология при РУО – Пазарджик, г-жа Велка Недялкова – директор на ЕГ”Б. Брехт”, директори на училища, учители и ученици. Специален гост на конференцията беше доц. д-р Веселин Кметов – Декан на химическия факултет при ПУ “ Паисий Хилендарски“ град Пловдив.

Учениците от 10 г клас Оля Владова и Магдалена Павлова представиха пред гостите и участниците в конференцията презентация за своето интересно изследване на хранителните продукти за съдържание на нитрати, а Нели Владова и Десислава Никлина /също от 10 г клас/ завладяха публиката с интересна игра с въпроси и отговори и демонстрация на работа с „Екотест”.

Ето и някои запомнящи се моменти от конференцията:

От 23.04.2018г. до 27.04.2018г. за поредна година ПМГ “К.Величков” гр.Пазарджик взе участие в седмицата на четенето, съгласно годишния план на РУО – Пазарджик за учебната 2017-2018г. и Регионалния план за насърчаване и повишаване на грамотността за учебната 2017-2018г.

    Събитието бе организирано и проведено под ръководството на г-жа Юлиана Камова, г-жа Мария Янчева и г-жа Лидия Коцева – старши учители по български език и литература. В него взеха активно участие ученици от V, VII, VIII и IX клас. Учениците от VIIа клас изнесоха рецитал на тема: “Отечество любезно” и, ”Българският език”. Целта на събитието, бе да се повиши интересът към четенето и да се подтикне внимание и любопитство както към националното художествено творчество, така и към чуждестранните автори. Чрез дискусия бяха изведени ползите от четенето на книги чрез мненията на различни ученици, бе провокирано мисленето им и учениците свободно изразиха своята активна позиция за ролята на четенето на книги в съвременното общество.

    Учениците от VIIIa,б,в кл. представиха пред своите съученици резюме на избрана от тях книга и откъси от любимите творби.

    Учениците от VIIа и IXб кл. се включиха активно в организирано състезание по езикова култура на тема: „Обичам те, българска реч!” показаха завидни умения и усет към родното слово. Приятелската атмосфера вървеше ръка за ръка с конкурентния дух, а резултатът бе общ за всички – повишена езикова грамотност и много споделени положителни емоции.

    Учениците Va и Vб кл. се потопиха в магията на вълшебствата. Прочетоха любимите си приказки и споделиха кои са любимите им приказни герои. След прочита се създаде една творческа обстановка, децата отговаряха на поставените въпроси, споделяха своите мнения и мисли относно приказката. Валентина от Va кл. представи пред съучениците си свои стихове. Учениците участваха с желание и ентусиазъм.

    Седмицата на четенето приключи, но остана прекрасното усещане за пълноценното общуване с книгата. Тази незабравима седмица донесе духовна светлина, радост и удовлетвореност от българското слово – духовната съкровищница на Родината ни.

ТРАДИЦИОННО СИЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА  ПМГ „К. ВЕЛИЧКОВ“ ПАЗАРДЖИК НА НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 Г.

От 11 до 13 май 2018 година в град Търговище се проведе XVI Национална олимпиада по Информационни технологии.

За поредна година ПМГ “К.Величков” има участници в това престижно събитие. Тази година бяха клосирани 3 проекта в категория 5-8 клас, направление “Уеб сайт” и 1 в категория 9-12 клас, направление “Интернет приложения”. Освен защита на проектите, участниците решават тест, чрез който показват своите знания. В категория 5-8 клас с най-висок резултат от 68 участници е Атанас Бунчев от 8е клас с 83 точки. Той е на 9-то място в индивидуалното класиране. От проектите призовото 3-то място спечели проектът на Станислав Апостолов и Ангел Стойнов от 8б клас.
Грамоти за отлично представяне получиха:
Атанас Бунчев 9-то място Отличен 5,75
Виктор Вукев 13-то място Отличен 5,75
Ангел Стойнов 20-то място Отличен 5,50
Николай Стоянов 32-ро място Отличен 5,50
Станислав Апостолов 35-то място Отличен 5,50

Достойно се представиха и останалите участници Адем Црънчалиев, Росица Деянова и Теодора Бунчева.
Ръководители на проектите са г-жа Валя Малинова и г-жа Лидия Сиракова, ст.учители по информатика и ИТ.

На 23. 05.2018 г. – Световния ден на книгата, учениците от петите класове с голямо желание се включиха във флашмоб организиран от Регионална библиотека и ОУ „Проф. Иван Батаклиев“.

Отборът на ПМГ „Константин Величков“ спечели 7 място на националното състезание по бадминтон

– финали на 07-10.06.2018 г. в гр. Велико Търново.

Отбор: Калоян Пунчев – 8а, Емил Ганев – 8д, Кристиян Китанов – 8в, Христо Гръблев – 8д

Ръководител и треньор: Георги Кокозов

Знания и родолюбие, смях и забавление! Така премина вторият полуфинал на образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост”, който се проведе на 05.06.2018г. в гр. Кюстендил. Участие в състезанието взеха 6 отбора от по двама ученици от областите Благиовград, Кюстендил, Пазарджик, Перник, София-град и София-област.

Отборът на Пазарджишка област се състоеше от Трайчо Чобраджиев от ИСУ „Васил Левски”, Велинград, и Рангел Кочев от ПМГ „К. Величков, Пазарджик, които бяха най-малките участници.

Журито беше в състав: Министърът на регионалното развитие и благоустройството Н. Нанков, Деница Николова, заместник-министър на МРРБ, Таня Михайлова, заместник-министър на МОН, областният управител Виктор Янев и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. Водещи на надпреварата бяха Д. Рачков, В. Василев – Зуека и Ев. Павлова.

Състезанието беше разделено на три кръга:1. Въпроси, свързани с родния край на участниците; 2. Познаване на популярни и народни песни; 3. „Колелото на късмета” – въпроси от някоя от 28-те области на България.

Лично Министър Нанков награди всички участници, като заяви, че се гордее с познанията по история и география на България, които показаха.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Учебна 2016/2017

На 19 и 20 септември 2016 г. град Бургас беше домакин на XIV-то Национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”, което се организира от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, БЧК и в партньорство с община Бургас.

В състезанието участваха 28 отбора от всички области в страната, победители в областния кръг от надпреварата. 112 ученици от цялата страна мериха сили в две части – теоретичен изпит и практически игри.

Преди старта на надпреварата всички участници бяха поздравени от кмета на Бургас Димитър Николов, от заместник-областния управител на Бургас Владимир Крумов и от директора на ГД ПБЗН гл. комисар Николай Николов, който даде и старта на надпреварата. Официални гости на състезанието бяха Татяна Досева, директор на Националния дворец на децата, председателят на БЧК Христо Григоров, изпълнителният директор на БЧК проф. Красимир Гигов, директорите на РДПБЗН -Бургас и РД ПБЗН – Стара Загора, и др.

Първият ден участниците показаха своите теоретични знания чрез решаване на тест. Вторият ден учениците демонстрираха  своите  практически  умения и бързина за действия при земетресение, наводнение, химическа и радиационна авария, пожар и оказване на първа помощ. Област Пазарджик бе представена от отбора-победител в областното състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” – ПМГ ,,Константин Величков“ – Пазарджик Надпреварата бе много оспорвана до самия си финал. Републикански шампион за втора поредна година стана отборът на ОУ „Свети Княз Борис I“ – Бургас. Второ място заеха децата от ПМГ „Константин Величков“ – Пазарджик, а бронзовите медали за възпитаниците на I ОУ „Христо Ботев“ – Търговище. На победителите бяха връчени купа, медали и предметни награди от организаторите на състезанието, а всички участници в него получиха грамоти.

Пазарджишките деца Павел Кирилов Влахов, Гергана Николаева Бангеева, Александра Ангелова Илиева  и Денислав Викторов Кантарджиев представиха достойно областта  в националния етап на състезанието, като постигнаха най-доброто за последните години класиране в тези състезания. Те заслужават поздравления за състезателния си дух, за упоритостта и трудолюбието си, и не на последно място – за отличната си работа в екип. Аплодисментите на всички участници в надпреварата показаха кой е истинския победител в състезанието. Отборът беше ръководен от г-жа Величка Милева – заместник директор в ПМГ „Константин Величков“ – Пазарджик и инж. Харалан Генов – инспектор ЗН в РДПБЗН Пазарджик .

От 02.10.2016 до 09.10.2016г. Валентина Малинова – старши учител по информатика и ИТ в ПМГ „К.Величков“ Пазарджик бе на обучение в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева, осъществено по Национална учителска програма за обучение на учители, които преподават по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“ и на учители по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка.

Обучителната програма се организира от МОН и образователния офис на ЦЕРН. Координатор и ръководител на групата бе директорът на Националната обсерватория „Николай Коперник” във Варна г-жа Свежина Димитрова.

Групата учители от цялата страна бе подбрана след конкурс на МОН. Участниците в квалификационното обучение бяха подбрани според професионалната им квалификация, участие в проекти и научно – практически разработки, семинари и конференции, участие на техни ученици в олимпиади, национални и международни състезания и др. Обучението се проведе на български език и се е водеше от наши и чужди учени, работещи в ЦЕРН.

Банско

30.11.2016 – 04.12.2016 г.

Над 2000 участника от цяла България-София, Варна, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Благоевград, Димитровград, Враца, Монтана, Симитли, и много други населени места, Македония, Украйна, Русия и др.

Мажоретните състави „МЕГА” и „Мини МЕГА”  към  Профилирана математическа гимназия „Константин Величков”- Пазарджик , работещи в момента по проекта „Твоят час” , представиха пред компетентното жури 12 танца в три възрастови групи в два стила.

Класиране на съставите :

МС”МЕГА”- малка група – 13-18 г.    –    1-во място

МС”МЕГА”- формация – 13-18 г.        –    1-во място

МС”МЕГА”- дует – мини    до 9 г. –

Катрин Шопова  и Евгения Неделчева –  1-во място

МС”МЕГА”- дует – мини    до 9 г. – Никол Димитрова и

Никол Тряскова    –     родени 2011 г.     – 3-то място

МС”Мини МЕГА” -9-13 г. малка група  – 3-то    място

Нещо лично от „кухнята”…

При пристигането ни попитах  Г-н  КирилКостадинов …

„… – Колко мажоретни състави има, колко участия …?”

Той отговори :- Не много …?

Попитах : Защо никой не иска да си играе с мен…?/ по детски/…

Той:…- Не , никой не иска да играе срещу теб…! …..

След участието ни на 03.12.2016 г./събота/- Г-н Костадинов

„….- Познавам те от доста години –около 10 …, но мисля , че това беше най-доброто ти представяне  като танци и състави…! ”

Какво да кажа аз …

Представихме достойно   ПАК , ОТНОВО за ПОРЕДЕН ПЪТ… гр.ПАЗАРДЖИК,

ПРОФИЛИРАНА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ”КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ” , Мажоретните състави „МЕГА” и „Мини МЕГА”…

И ръководителя…, вече 15  години  представящ мажоретните танци в Пазарджик , /създателя на този стил в града ни/  на Национално и Международно ниво / винаги в тройката/ …Петрунка Стойчева-Маргинова

Всичко това нямаше да бъде възможно без любимите ми момичета, с които работя, без подкрепата на родителите /и финансовите им средства/, без подкрепата на Директора на ПМГ”К. Величков”- Г-н Ангел Велков  и др.

БЛАГОДАРЯ   ВИ  ! Щастлива съм , че ви има!

Петрунка Стойчева- Маргинова

Учениците от ПМГ “К.Величков” 5б клас с класен ръководител Мая Кръстанова подготвиха викторина под надслов “Ерудитът К.Величков” във връзка с плана за чествания на празника на училището. Издириха информация за живота му и активно участваха във викторината, разделени на 2 отбора. Победители бяха всички, защото научиха и споделиха много интересни факти от живота на този велик българин.

Гергана Петкова от шести клас и осмокласниците Виктория Вечева, Георги Желязков и Стилиан Величков от ПМГ „Константин Величков“- Пазарджик, на 05.05.2017 година,  завоюваха първите две места в XV Национален фестивал на камерния танц в град Хасково. Танцьорите от Представителен танцов състав „Чавдар“ с ръководители Рени и Иван Андрови за пореден път показаха уменията си в танцувалното изкуство, завладяха публика и жури и  получиха най-високия приз на фестивала.

„Магията на народния танц, ритъма, красотата на движенията и музиката ни правят щастливи и горди“- това споделят тийнейджърите. Някои от тях танцуват вече почти 10 години. Това не им пречи да се справят чудесно и с точните науки, които изучават в Математическата гимназия. След няколко дни на Стилиан и Георги за втора поредна година предстои участие в Националния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии. Миналата година и двамата получиха отлични оценки.

Гери, Вики, Георги и Стилиане,

Благодарим ви за това, че България чува името на Математическата гимназия в Пазарджик не само на състезания и конкурси, свързани с математика и информатика.

Желаем ви здраве и  успехи!

Грамоти и ваучери за книга получиха днес от кмета на Пазарджик Тодор Попов деветте ученици, участвали в Националния кръг на XV Национална олимпиада по информационни технологии, провела се във Варна.

Успехът е и на техните учители: Валентина Малинова, Лидия Сиракова и Цветанка Славкова, заяви Тодор Попов, като благодари на децата и техните преподавателки за упорството и трудолюбието, с което са постигнати тези сериозни резултати.

Националната олимпиада по информационни технологии със своите 5 категории: „Мултимедия“, „Уеб сайт“, „Интернет приложения“, „Приложни програми“ и „Мултимедийни приложения“ е истинската академия за обучението на учениците в областта на създаването и използването на софтуер. Вече девет години ученици от Пазарджик представят достойно региона и печелят лауреатски звания и призови места.

Учебна 2015/2016

От първите стъпки до днес – в търсене на различното. И така … 45 години!

 

Драматизация на приказката „Слънцето и луната“ Vа клас с учител по БЕЛ Юлиана Камова

Какво знаем за нашия патрон и съгражданин Константин Величков?
Викторина в час по история Vа клас с учител по история и цивилизация Мая Кръстанова

Четем, за да разберем.
Четене с разбиране на романа „Под игото“ на Иван Вазов
VIа клас с класен ръководител и учител по БЕЛ Цанко Бангьозов

Състезание по БЕЛ „Език мой“
VIIа клас с класен ръководител и учител по БЕЛ МарияЯнчева

Отново доказахме, че сме най-добрите!

VII a клас под ръководството на г-жа Мария Янчева проведе състезание „Знам и мога” по правопис.

Малките математици доказаха за пореден път, ще са и добри езиковеди и обичат своя роден език. Заинтригувани от логическата взаимовръзка в сложните изречения, те доказаха на дело, че езикът е главно средство на общуване между хората. Овладели нормите на българския книжовен език теоретично, те успяха практически да ги приложат в тест за сложно съставно изречение. Победиха по-бързите и по-знаещите. Мотивирани от това, че колкото си по-грамотен, толкова си по-знаещ и по-можещ, седмокласниците сe потопиха в магията на българския език. Не се изгубиха в дебрите на правописните норми, а намериха най-прекия път към знанието!

Константин Величков – гордост за пазарджичани. Слова за великия българин на английски език.
VIIIб клас с учител по английски език Мирослава Такева

Презентация от Божидар Лулчев и Михаил Бекяров 8б клас

Викторина на тема: “Какво знаем за Константин Величков?”

На 20.02.2016 в час по английски език, учениците от 6-а клас на МГ “К. Величков” участваха в комуникативна игра – викторина на тема: “Какво знаем за Константин Величков?”, патрон на училището. Учениците работиха в групи, демонстрирайки своите знания, умения за работа в екип, да се аргументират и спорят толерантно използвайки знанията си по английски език! Накрая имаше и сълзи  в очите на загубилите, както и радост  в очите на победилите!

Отново с отличие се върна ученикът от 12а клас Веселин Андреев, който взе участие в ученическата секция на 45-та Пролетна конференция на Съюза на математиците в България, провела се от 6 до 9 април 2016г. в град Плевен. Заедно с научния ръководител на проекта г-жа Даниела Монова, двамата представиха града и гимназията повече от достойно – нашият ученик защити проекта си на тема „Равнинен принцип за дуалност. Дуални равнинни криви” и завоюва най-високото отличие – грамота за отлично представяне.

        След убедителната защита и перфектната презентация, членовете на комисията, съставена от най-големите математици на България, многократно повториха думата „Браво!”. Наред с грамотата за отлично представяне, връчена лично от акад. Петър Кендеров, Веселин грабна и най-голямата награда на състезанието – СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА ЗА УЧЕНИК, НАЙ-СИЛНО ВПЕЧАТЛИЛ ЖУРИТО – едноседмична почивка в луксозният комплекс „Камчия” край Варна.

        Проектът съдържа множество авторски твърдения, примери и задачи, перфектни чертежи, като в това число динамични и анимирани динамични такива. Намерени и изследвани са дуалните на сложни равнинни криви, като творчески са съчетани знания от аналитичната геометрия, проективната геометрия и диференциалното смятане. Изследванията са на високо научно равнище и не се срещат в математическата литература до момента.

        Ръководството на гимназията поздравява Веселин Андреев и г-жа Даниела Монова за издигането националния престиж на гимназията и им пожелава още много творчески успехи в бъдеще!

        Браво!

Областен кръг на състезание ,,Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“

 ОТНОВО НАЙ-ДОБРИТЕ!

    На 27.04.2016 г. в парк ,,Острова“ се проведе областният кръг на ученическото състезание ,,Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. Участие взеха представители на 11 общини. След оспорвана борба, отборът на Математическа гимназия ,,Константин Величков‘‘, ръководен от г-жа Величка Милева, спечели  първо място и ще представлява  област Пазарджик на Националното състезание през месец юни. Победителите получиха Златни медали и купа  лично от областния управител на гр. Пазарджик.

    Ръководството на Математическа гимназия изказва благодарност към Павел Влахов-VII кл., Денислав Кантарджиев- VI кл, Атанас Стамболиев- VI кл, Гергана Бангеева- VI кл, Славена Личева -VI кл. и Паола Фадун -VI кл. за проявената  бързина, всеотдайност, спортсменски дух, труда и старанието, които вложиха, за да представят достойно своето училище.

ДА ИМ ПОЖЕЛАЕМ НОВИ УСПЕХИ!

На 10 юни 2016 г учениците от V клас с преподавател г-жа Мая Кръстанова проведоха интересен и нетрадиционен урок по история под открито небе. Зелената “класна стая” беше в двора на училището. Мотото на часа по родолюбие беше “Всичко българско и родно”. Разнообразни нагледни материали, есета на тема “Защо обичам България” и викторина направиха часа незабравим!

Учебна 2014/2015

На 5, 6 и 7 декември 2014г. се организира екскурзия от Училищно Настоятелство при МГ “К.Величков” по маршрут Пазарджик – Боровец – Самоков – Боровец – Пазарджик.

Участваха 33 ученици от 9а, 9б, 9д, и 2ма  от 10клас. Екскурзията беше с ръководител – инж. Владимир Бояджиев. От УН присъстваха Георги Карабойчев – Председател на УН и Даниел Апостолов – секретар на УН. Мероприятието беше осъществено с любезното съдействие и от училищното ръководство в лицето на г-н Ангел Велков – Директор на МГ.

Организацията по екскурзията беше на много високо ниво. Бяха посетени редица културно-исторически забележителности в региона. Отличните социално-битовите условия в хотел „Daizy Residence” на преференциални цени са заслуга на председателя на УН г-н Карабойчев. Транспорта за екскурзията и билетите за посещение в Исторически музей в Самоков (един от 100 национални исторически обекта) бяха заплатени от УН. Посещението в двореца “Царска Бистрица” и организирането на ученическа дискотека в хотел “Айсберг” бяха осигурени на символични цени от УН.

На 06.02.2015г. в МГ ”К.Величков” се проведе открит интегриран урок  по география и икономика и изобразително изкуство на тема: ”Държави от западна и централна Азия” в 7а клас с преподаватели: г-жа Людмила Стоянова и г-жа Елена Гидикова–Илиева. На този урок учениците ни пренесоха макар и за кратко до тайнствения, но и екзотичен континент Азия, изпълнен с толкова различни култури. На събитието присъстваха г-н Ангел Велков – Директор на МГ ”К.Величков”, г-н Бл.Гицев – ПДУД, г-жа Ваня Апостолова – ст. експерт към РИО Пазарджик, както и много гости преподаватели от нашето и други училища.

Клуб “Здраве” от проект “Успех”. Интересни моменти от клуба. Изнасяне на лекции, посещение на Кръвна банка, КАБКИС, Клинична лаборатория, изготвяне на презентации и табла върху актуални здравни теми.

На 11 и 12 март 2015г. в СОУ „Георги Бенковски“ се проведе Областният кръг на Националната олимпиада по информационни технологии. Математическа гимназия „Константин Величков“ за поредна година триумфира с прекрасните проекти на своите ученици. Всъщност можем да се похвалим с това, че на втория ден се представяха само проекти от МГ – 12 на брой. Можем да се гордеем с нашите амбициозни, умни, интелигентни и творчески мислещи ученици, които със самочувствие могат да кажат, че са достойни последователи на Величков. Заслуга за успехите им, разбира се, имат и техните учители и ръководители на проекти, които ги мотивират, насочват и са винаги до тях, вярвайки в техните сили и възможности. Блестящо и атрактивно беше представянето на най-малките – петокласниците Атанас Бунчев и Здравко Мерджанов, които със своя Уеб сайт „България – малка и красива“ станаха любимци на публиката. Сайтове бяха разработили и малките шестокласници, които също демонстрираха самочувствие, стил и оригиналност. Темата на Стилиан Величков и Георги Желязков беше „Великите открития“, на Ниа Палешникова – „Модата на новото време“, на Павел Влахов и Стоян Хайдушки – „Автомобилните спортове“, на Петко Божков и Иван Минчев – „Българските традиции и празници“, на Спас Цанков и Костадин Шопов – „Знаете ли, че…“. Сайтът на осмокласника Божидар Мурджев „Китарата“ направи впечатление с дизайна си. Прекрасни мултимедийни приложения демонстрираха деветокласниците Николай Мишев и Тодор Филипов – „Енергия на бъдещето“, единадесетокласничките Йоанна Мурджева и Станислава Янева – „ЗагадъчноТо“, Стелиана Козарева и Милена Ибишева – „Българите, променили света“. Страхотно впечатление, и на комисията, и на публиката направиха и приложните програми на дванадесетокласниците Атанас Куртаков и Александър Горанов – „Личен картон на ученика“ и Йорданка Иванова и Здравко Петров – „TourASoft – Софтуер за туристическо дружество“. Най-големите наши ученици за пореден път показаха завидни знания, новаторство, дизайнерски усет и стил на завършени програмисти.

Да им пожелаем успех и класиране на Националния кръг на олимпиадата!

А на техните ръководители – инж. Цветанка Плачкова, Цветанка Славкова, инж. Лидия Сиракова, Стояна Пенова и Ваня Шишиньова – здраве и вдъхновение за повече такива успехи!

Национална олимпиада по Информационни технологии 2015

На 9 и 10 май 2015г. в гр. Монтана се проведе Националния кръг на олимпиадата по информационни технологии в град Монтана. Двамата дванадесетокласници – Атанас Куртаков и Александър Горанов от 12б клас, след блестящо защитен проект – приложната програма „Личен картон на ученика“ и отлично решен тест, се класираха в челните места в своята възрастова група, което им присъди оценка отличен 5,50. Това автоматично ги превърна в студенти в Софийския университет (и във всички останали ВУЗ-ове) в избрана от тях специалност. Честито!

А нашите най-малки ученици – петокласниците Атанас Бунчев и Здравко Мерджанов, със своето атрактивно, оригинално и въздействащо представяне на проекта си – Уеб сайтът „България – малка и красива“, се превърнаха в любимци на журито и публиката. И въпреки че бяха най-малките участници, се класираха на 7-мо място сред оспорвана конкуренция, предимно от осмокласници. Оценката на Наско е отличен 5,75, а на Здравко – много добър 5,00. Поздрави за тях и техните всеотдайни ръководители и учители инж. Цветанка Плачкова, инж. Лидия Сиракова и Цветанка Славкова.

В Разград се проведе 9-то национално състезание за уеб разработване „WEBLOZ’15“. To e за ученици между 5 и 12 клас. Основните цели на състезанието, са да подпомогне развитието на учениците, като им помага за разработките на техните проекти и да стимулира развитието им, като същевременно с това им дава свободата да подготвят продукт по тяхно желание и с технологии които те предпочитат. Състезанието се провежда в два кръга. Първият кръг е виртуален. В него се оценяват проектите от комисия. До втори кръг се допускат най-добрите проекти, които се защитават на място. Проектът „ЗагадъчноТо“ на  Йоанна Мурджева и Станислава Янева от 11б клас в категория уеб сайт е един от класираните. Ученичките се представиха отлично и заеха престижното 4-то място!  Ръководител инж. Лидия Сиракова, консултант инж. Владимир Бояджиев.

    Финала на състезанието се проведе в рамките на 4 дни. Допълнителния ден се използва за работилница (workshop) в която се формираха екипи от изтеглени на случаен принцип 5 ученици и ръководител. Темата на тазгодишната работилница беше – Иновации в сферата на образованието. Екипите заедно с помощта на ментори и техните ръководители участваха в измислянето и създаването на решения от реални уеб продукти.

Всеки екип представи идеята си за проекта с кратка презентация и демонстрация, като получи и обратна връзка от менторите и публиката.

    От 24-ти до 26-и  в Девин се проведе петото издание на иновативното национално състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства „Аз мога – тук и сега“. Участие взеха Стелиана Козарева от 11б клас, Александра Сотирова и Мария Дафова от 11в клас, с ръководител Лидия Сиракова – учител по информатика и ИТ. Те се състезаваха в категория  “Редизайн  на  уеб  сайт  с  Photoshop”. И трите се представиха на високо ниво, но особено сме щастливи от класирането в топ 10 на Стелиана Козарева.

Няма по-добра реклама за едно училище от качествените му възпитаници. Такива са и учениците от VІа клас, отборът, спечелил състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.

    Ния Палешникова, Йоана Трендафилова, Павел Влахов, Петко Божков и Сергея Добрева, доказаха, че могат да бъдат отговорни и отлично подготвени при преодоляване на бедствени ситуации. Демонстрирайки бързина, умения, знание и съобразителност, учениците от МГ”К.Величков” гр.Пазарджик се оказаха най-добри не само по математика, информатика, биология, химия, география, но и в борбата с бедствията в природата и оказване на първа долекарска помощ.

    Отборът на Математическа гимназия, ръководен от Г-жа Милева, ще представлява цялата област на предстоящото национално състезание.

    Убедени сме, че отново нашите ученици ще докажат, че са умни, способни, можещи и знаещи, добре подготвени за истинския живо
Да им пожелаем здраве и успех!

Този уебсайт използва "бисквитки" (cookies), за да работи оптимално. След Вашето изрично съгласие, е възможно да обработваме личните Ви данни, за да предложим конкретни услуги.