ТРАДИЦИОННО СИЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ПМГ „К. ВЕЛИЧКОВ“ ПАЗАРДЖИК НА НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА
УЧЕБНАТА 2018/2019

/кадри от представянето на областния кръг/

От 10 до 12 май 2019 година в град Враца се проведе XVII Национална олимпиада по Информационни технологии.

До националния кръг на Олимпиадата бяха допуснати 171 ученици, разпределени в две възрастови групи – 5-8 клас (категории „Мултимедия“ и „Уеб сайт“ – 67 ученици) и 9-12 клас (категории „Интернет приложения“, „Приложни програми“ и „Мултимедийни приложения“ – 104 ученици).

Два проекта в категория „Уеб сайт" (възрастова група 5-8 клас), три в категория „Интернет приложения“ (възрастова група 9-12 клас) и три в категория „Мултимедийни приложения“ бяха на възпитаници на Математическата гимназия.

Заслужено признание на високо ниво за труда и уменията си получиха:

Ø  Адем Црънчалиев и Росица Деянова (12. клас), Михаил Перничев и Инес Болчева (12. клас), Стоян Хайдушки (10. клас), Николай Стоянов и Виктор Вукев (7. клас) и Христо Панев и Таня Божкова (6. клас) с ръководител Валентина Малинова;

Ø  Пламен и Стоян Дарджикови, Страхил Митков и Божидар Йорданов от 9. клас с ръководител инж. Лидия Сиракова;

Ø  Юлиан Дашев от 11. Клас  с ръководител Цветанка Славкова.

За съжаление е трудно да се пресъздаде емоцията, вълнението, атмосферата от самата олимпиада. Ето защо ще ви представя съвсем накратко статистиката от нашето участие.

Резултати от теста:

Ø  Във възрастова група 5 - 8 клас (67 участници) Николай Стоянов постигна трети резултат, Таня Божкова – четвърти, Христо Панев – осми, а Виктор Вукев – десети!

Ø  Във възрастова група 9 – 12 клас (104 ученици) най-висок резултат от нашите възпитаници постигна Стоян Хайдушки - седми резултат.

В най-тежката категория „Интернет програмиране“ най-добре се представиха Адем Црънчалиев и Росица Деянова – VI място . Не можем да не споменем изключително артистичното и атрактивно представяне на проекта на другия ни екип – Михаил Перничев и Инес Болчева, с което обраха овациите на журито и на публиката!

Специални адмирации и за Стоян Хайдушки, който е само 10 клас, но представянето му показа, че тепърва ще имаме много поводи за гордост от него!

В категория "Мултимедийни приложения" от общо 20 проекта, три са на нашите ученици: Стоян Дарджиков, Божидар Йорданов, Юлиан Дашев, Пламен Дарджиков, Страхил Митков И за петимата това е първо участие, но те успяха, въпреки голямата конкуренция,  да покажат сила, борбеност и характер. Всеки от тях направи своята заявка за следващата олимпиада.

В категория „Уеб сайт“ „ветераните“ Николай Стоянов и Виктор Вукев и най-малките ни участници Таня Божкова и Христо Панев се представиха изключително достойно, спечелвайки публиката и показвайки, че за тях тепърва ще се говори.

За олимпиадата и за представянето на участниците ни може да говоря още много, но ще спра до тук и ще обобщя казаното, цитирайки окончателните оценки:

Ø  Отличен 6,00 за Николай Стоянов

Ø  Отличен 5,50 за Росица Деянова, Адем Црънчалиев, Стоян Хайдушки, Страхил Митков, Таня Божкова и Виктор Вукев.

Ø  Много добър за Христо Панев, Пламен Дарджиков, Божидар Йорданов, Стоян Дарджиков, Михаил Перничев, Юлиан Дашев и Инес Болчева.

Благодарение на чудесното си представяне дванадесетокласниците ни вече са студенти, като оценката им от олимпиадата се признава за оценка от приемен изпит в повечето университети в България – СУ, ТУ, ПУ…

Изключително съм горда от представянето на нашите ученици. От сърце им желая да бъдат преди всичко здрави, да не спират да мечтаят, защото ако една мечта пресече мислите им, то тя ще пресече и пътя им… Вярвайте, работете, творете и не губете никога надеждата си и вярата в себе си… останалото ще се подреди по най-добрия за вас начин!

Валентина Малинова,
старши учител по информатика и ИТ
ПМГ „К. Величков“ град Пазарджик