Новини

Участие на Хари Ашикян в програмата Able Mentor

Хари Ашикян е ученик в 11 д клас на ПМГ “Константин Величков” със специалност Приложно програмиране. Още при кандидатстването си след 7 клас той е категоричен, че иска да учи програмиране и се надява това да бъде неговата бъдеща професия. Хари е част от екипа на „Съвета за младежка политика” в гр. Пазарджик и участва в трети сезон на програмата Able Mentor, която дава възможност да се разработват тематични проекти в екип с ментор (наставник), който да насочва в правилната посока изграждането и реализацията на проекта.

Наскоро Хари даде интервю в местна медия, където сподели подробности за своя проект. Проектът, който той разработва е ролева игра с карти, която нарича „Кралството на свободата”. Процесът по реализирането на играта му отнема около 2 месеца. Сблъсква се с редица трудности, понякога дори му е идвало да се откаже, но с подкрепата своя ментор успява да завърши своя пръв подобен проект. Разказва ни, че в играта „Кралството на свободата” героят се движи из подземие, пълно с чудовища. Единственият начин той да ги победи е, като използва различни видове карти – за атака, щит и много други. Разказва, че възможността да участва в този проект му е дала ценни уроци и на практика е осъзнал колко тънкости и перипети има в създаването на цялостен продукт създаден за крайния потребител.

Хари ни споделя, че съвместната работа с ментор е била изключително полезна и вдъхновяваща за него. Практическият опит и ценни съвети, които е получил от неговият наставник Ивомир Старасасарев са направили възможна реализацията на проекта. Дори след края на програмата Able Mentor те поддържат връзка като споделят идеи за бъдещите проекти на Хари, по които той вече работи.

Новата игра, която разработва Хари е доста по-усъвършенствана и различна като тематика. Тя е триизмерна с horror елементи, които да въздействат на играча, чрез звуци и неочаквани обрати. Подготвя и друга игра, с която да участва в конкурс на национално ниво, за което му пожелаваме успех.

Още от малък, както много други свои връстници Хари обича да играе игри, докато не идва моментът, в който започва да се интересува как са създадени. Открива, че да се създаде игра не е никак лесно начинание, а се искат сериозни познания в областта на програмирането. Съвсем осъзнато кандидатства в МГ със специалност Приложно програмиране и започва стъпка по стъпка с помощта на своите учители да се запознава с тази иновативна наука. Хари споделя, че програмирането за него не е само средство за реализиране на  идеите му в областта на игрите, но начин за себеизразяване и свобода да развихриш въображението си.

Следващата учебна година е и последна за Хари и желае пътят му да продължи отново с програмиране. Избрал е да учи в чужбина специалността game development (разработване на игри), което ще му даде възможност да превърне своето хоби в мечтана професия.

Този уебсайт използва "бисквитки" (cookies), за да работи оптимално. След Вашето изрично съгласие, е възможно да обработваме личните Ви данни, за да предложим конкретни услуги.