В тази страница може да проследите проектните дейности по проекта  „Критично и креативно мислене – пътят напред“.

Първата година на проекта “ Критично и креативно мислене – пътят напред” премина под знака на няколко виртуални дейности.

На 12.11.2020 беше проведена първата  виртуална учителска среща на координаторите в Teams, която включваше кратко представяне, информация за настоящата пандемична ситуацията в училищата и предварително планиране на виртуалната мобилност в периода 23-25 ноември.  На нея учителите-координатори от Чехия, България, Полша, Словения и Литва бяха въведени в метода “Четене и писане за критично мислене”. Проведоха се две работилници на тема “ Критично мислене в медиите” и “Как да пишем аргументативно есе”.

Първата неформална виртуална среща на ученици се състоя на 28.01.2021г. Участниците в проекта се запознаха и споделиха мотивацията си за участие в проекта.

На 02.03.2021г. координаторът на проекта Радек Дан организира онлайн обучение за ученици, участващи в проекта  на тема “Основни принципи на критичното мислене”, на което те научиха какво е и какво не е критичното мислене, как го прилагаме в говорене, четене и писане. Бяха разгледани примери за аргументация и логически заблуди по време на дискусия.

На 11.03.2021 се проведе първа официална  виртуална среща, в която взеха участие 36 учители и ученици. На срещата ученици от всички страни представиха местен проблем( България – Училището и креативността ; Чехия – Критично мислене и Ковид-19; Литва – Насилие срещу животни; Полша – Нападения срещу членове на LGBT общността ; Словения – Ученически протести за възстановяване на присъственото обучение. След това проведоха дискусия на тема “ Трябва ли социалните медии на регулират съдържанието, което потребителите публикуват? “

На 26.05. 2021 г. се състоя втора среща под формата онлайн дебат в Teams на тема “ Омраза и езикът на омразата”. В него участваха по трима ученици от всички страни, както и техните преподаватели. Дебатът започна с онлайн дискусия за това какво включва терминът “език на омразата” и какво го поражда. Участниците споделиха личните си преживявания свързани с поведение и език на омразата и как са постъпили, когато са били поставени в подобна ситуация. По време на дебата участниците бяха разделени на два отбора, които да подкрепят или отхвърлят с аргументи твърдението “Езикът на омразата е свързан със свободата на словото и не трябва да бъде приеман като престъпление”.

В самия край на учебната година успяхме най-накрая да се срещнем лице в лице в ПМГ “Константин Величков”.

Първият ден на международната среща беше много вълнуващ и и беше посветен на това да се запознаем на живо, да научим нещо за училището-домакин, за Пазарджик и България. Учениците Николай Стоянов, Виктор Вукев, Ая Кожухарова, Габриела Неделчева и Ива Афенлиева от 9 д клас създадоха интерактивна игра, която заведе гостите на интересни места в Пазарджик.

По време на проектните дейности през втория ден учениците откриха начини да подобрят публичните си изказвания за могат да създадат своя Ted Talk и да споделят своите идеи по информативен и забавен начин. Всички ученици се справиха блестящо и впечатлиха нашия специален гост от РУО – г-жа Весела Тодорова, експерт по природни науки и екология. 

По време на третия ден от мобилността участниците в проекта трябваше да разрешат загадки и да изследват различни забележителности в гр. Пловдив. Те също гледаха и 3D филм за гр. Пловдив  през II век в Римски стадион.

Особено интригуващи учениците намериха работилниците през четвъртия ден на мобилността на тема “Анализ на медийно съдържание” и “Креативно писане” водени от чешките учители Радек и Ян. Следобедът премина под знака на филма “Джодо заека” и дискусии посветени на нацистката пропаганда. Вечерта всички се забавляваха и опитваха традиционни храни от петте страни участници в проекта.

Последният ден беше много емоционален за всички, тъй като трябваше да се разделим след нашето петдневно приключение. Това не ни попречи да проведем дебат на тема “ Трябва ли Хитлер да бъде представян като комична фигура?”

Искате да видите още моменти от първата мобилност по проекта? Цъкнете тук за да разгледате.

Този уебсайт използва "бисквитки" (cookies), за да работи оптимално. След Вашето изрично съгласие, е възможно да обработваме личните Ви данни, за да предложим конкретни услуги.