В тази страница може да проследите проектните дейности по проекта  „Училищната среда като средство за стимулиране на ученическия потенциал“.

Анкета която цели да анализира настояща физическа, интелектуална, дигитална, социална и психологическа среда в училище: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfW32jGymjb9kaatGMpEeMkGQYgxmkyrXyG8md0Lg3-6NS6BA/viewform

Резултатите от проведената анкета може да видите тук: https://docs.google.com/document/d/1FO-3fgadsi2cQtyzoOlXZEyLh6rDeL5VBlkASa8I1ME/edit

Проектни дейности в периода октомври 2020 – май 2021

Пандемичната обстановка не ни попречи да стартираме проекта и да осъществим няколко виртуални дейности.

През февруари 2021 година българските участници в проекта  създадоха кратки видеа, в които представиха себе си, споделиха мотивацията си за участие  в проекта и виждането си за това какво е идеалното училище за тях. Техните видеа може да видите тук.

На 26.03.2021г . се състоя първия виртуален обмен, на който учениците от Словения представиха училището, града и страната си. Участниците в проекта имаха възможност да се опознаят като работиха в интернационални групи.

Вторият виртуален обмен се проведе на 20.05.2021г. когато  учениците от Словения, Турция, Естония и България представиха инфографики за петте най-положителни аспекта на физическата среда в техните училища. След това в интернационални отбори създадоха  и представиха инфографики на тема “ Идеалната физическа среда в училище”. 

Първата мобилност по проекта се състоя в гр. Брежице, Словения в периода 9 – 14 януари 2022. Домакинът на срещата се оказа идеалното място за работа по темата за подобряване на физическата среда в училището. В наскоро построената модерна сграда имаше всичко, от което учениците и учителите се нуждаят за да се чувстват комфортно – светли и просторни кабинети, лаборатории, добре оборудвана спортна зала, столова и дори малка стая със стенописи, открити при строителството. Учениците се чувстват като у дома и дори прекарват времето си в училище по пантофи, за да запазят чиста подовата настилка.

Дейностите по време на мобилността включваха създаване и представяне на инфографики за идеалната физическа среда, както и създаването на речник с термини свързани с нея. Словенските ученици създадоха сайт посветен на съвместната им работа с техните гости https://sites.google.com/view/physicalenvironment/domov

Освен проектните дейности, учениците прекараха и много забавни мигове разучавайки различни интернационални танци, посещавайки столицата Любляна,  крайморския град Пиран, както и музея в Кършко и замъка Брежице.  Може да прочете за впечатленията на участниците в мобилността в тази статия

В периода 29 май – 3 юни ПМГ “Константин Величков” беше домакин на мобилност по проект “ Училищната среда като средство за развитие на ученическия потенциал”. Основните проектни дейност по време на тази мобилност бяха посветени на интелектуалната среда и начините, по които тя може да насърчи ангажираността на учениците. Участниците в мобилността се включиха в редица практически дейности, които развиха техните умения за решаване на проблеми,  сътрудничество и критично мислене.

Първият ден беше посветен на опознаването един на друг, на училището и България чрез игри и обиколка на училището.  През вторият ден ученици от България, Словения, Естония, Швеция и Турция разгледаха Пазарджик с помощта на интерактивна обиколка, създадена от домакините с приложението ActionBound. Чудесен пример за учене чрез решаване на логически загадки беше играта, в която участниците в проекта проведоха в международни отбори в Пловдив. Това беше нетрадиционен начин за разглеждане на забележителностите в красивия град. Четвъртият ден включваше дейности за намиране на решения  на глобални проблеми като липса на  добро образование в развиващите се страни, хранителни разстройства сред тийнейджърите, замърсяване на океана и икономически дисбаланс между бедни и богати страни. Този ден се оказа много продуктивен, защото учениците създадоха и инфографики с предложения как да се насърчи идеалната интелектуална среда в училищата. По време на културното посещение в София учениците се запознаха с важни събития от българската история и се възхитиха на архитектурното разнообразие на столицата. Последната вечер беше изпълнена с вълнение и веселие, тъй като всички страни представиха традиционни танци и лакомства от своите страни.

Мобилността в Швеция беше посветена на психологическата и социалната среда в училище и търсенето на начини за нейното подобряване. Училищния тур на училище Мокфярд, както посещение на гимназия Лександ разкриха основните приоритети на шведската образователна система, а именно осигуряване на безопасна и спокойна среда, в която учениците се чувстват спокойни, здрави и щастливи. Само в такива условия може да се постигне в академичен напредък. Гостите на проекта бяха радушно посрещнати от група цигулари в местния фолклорен музей и почерпени с традиционната местна “фика” – време да се насладиш на приятна компания с кафе и сладкиши. Участниците в проекта участваха в редица практически занимания като готварство, дърводелство, програмиране на роботи Лего и образователни игри по време на посещение на природен музей “Даларна”, научен музей 2047 в гр. Борленге и минно-геоложки музей в гр. Фалун. Много интересно беше преживяването и при посещението на мината за добиване на медна руда, която е по егидата на Юнеско и предоставя на своите посетители да преживеят изпитанията и трудностите на професията миньор. В интернационални групи учениците представиха своите идеи за перфектната психологическа и социална среда. Всяка вечер учениците демонстрираха кулинарни умения като подготвяха, а след това се наслаждаваха на  вкусни и разнообразни ястия.

По-надолу може да разгледате снимки от мобилността, а тук може да видите публикацията в PAmedia.

Последната мобилност по проект “ Училищната среда като средство за стимулиране на ученическия потенциал” се проведе в гр. Нарва в периода 12-18 март 2023 година. Проектните дейности бяха свързани с темата за дигиталната среда и обобщаване на идеята за идеалното училище през погледа на учениците от Естония, България, Словения, Турция и Швеция. Учениците създадоха специални видеа, в които идентифицираха проблем в тяхното училище и предложиха негово разрешение. Видеото от българския екип може да видите тук . Участниците в проекта имаха възможност да се запознаят с идеята за концептуалния дизайн в стартъп центъра “Обект”, а в центъра за иновации към техническия университет в гр. Талин се потопиха във виртуална реалност. Като част от културната програма бяха посетени замъка в Нарва, както и Стария град Талин. Повече за мобилността може да прочетете тук .

Този уебсайт използва "бисквитки" (cookies), за да работи оптимално. След Вашето изрично съгласие, е възможно да обработваме личните Ви данни, за да предложим конкретни услуги.