Майсторски клас на ЦЕРН

Отлично представяне на нашите ученици в Майсторски клас на  ЦЕРН 2023 г.

На 16.03.2023 г. в ПМГ „Константин Величков“ се проведе майсторски клас с координатори – гл.ас. Мариана Шопова и г-жа Теодора Маркова, в който взеха  участие ученици от различни държави, разпределени в шест групи. В майсторския клас се включиха и   ученици от ПМГ,,Константин Величков’’ – гр. Пазарджик , от 8 до 12 клас.

Първата част   се състоя от   въвеждаща лекция на тема: „ Елементарни частици“, след което на учениците бяха предоставени данни от ускорителя, три години назад. Всеки един ученик направи по 50 събития, които бяха обобщени с другите групи от съответните държави. Учениците от ПМГ „Константин Величков“ се справиха най-бързо от всички групи  и реализираха най-много създадени събития. Участвайки в събитието, участниците успяха да  преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици.

В края на деня, получените резултати бяха  обсъдени на видео-конференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници като в истинска научна колаборация.

Събитието се състоя в рамките на целия ден.

Този уебсайт използва "бисквитки" (cookies), за да работи оптимално. След Вашето изрично съгласие, е възможно да обработваме личните Ви данни, за да предложим конкретни услуги.