Новини

От Бай Ганьо до изкуствения интелект

Ние, учителите Мариела Гавазова (БЕЛ), Екатерина Гавазова (БЕЛ) и Валентина Малинова (информатика и ИТ), проведохме открита интердисциплинарна практика с прекрасна голяма тайфа от ученици от 8. до 12. клас. Наши гости бяха представители от РУО – Пазарджик, г-жа Спасова (директор на ПМГ „К. Величков“), г-жа Кордова (зам.-директор на ПМГ „К. Величков“), колеги от ПМГ и учители от други училища от града и областта. Темата на нашия нестандартен урок беше „(Опакото на) журналистиката. От Бай Ганьо до изкуствения интелект“. Самият той започна с два образа, които все повече и повече се отдалечават от съвремието ни – Разума (Камен Комсийски, 11А) и Съвестта (Анелия Иванова, 8А).
Ученици от 11А клас влязоха в ролята на Бай Ганьо и неговите нравствени двойници във фейлетона, в който героите решават да основат вестник (поредния опит да се „удари кьоравото“). Бай Ганьо (Атанас Гатев), Данко Харсъзина (Стоян Иванов),, Гуньо Адвокатина (Георги Георгиев), Гочоолу (Дилян Биволарски) и Дочоолу (Георги Нишанджиев) стигнаха до единодушното решение, че новият вестник трябва да носи името „Величията на ПМГ“, и щяха да започнат да работят по създаването му – дори си поръчаха напитки и закуски, защото „тук вестник има да се пише, не е шега“, а момиче, облечено в противоречие на утвърдения дрескод в нашето училище, донесе напитките на мнимите журналисти.
Веднага обаче се намесиха работните пчелички от клуб „Журналистически кошер“, които възпрепятстваха плана на байганьовците и подканиха Ивайла (11А) да събира напитките и да отива да се преоблече. Наталия (8В), Наталия (10В), Радостина (8А), Жанет (10В), Ники (10В) и Габи (8В) споделиха, че вестникът вече е основан, само че е електронен в духа на съвременните технологии. Разказаха, че медийните издания не трябва да се ползват за лична облага, а да отразяват действителността правдоподобно – каквато е и ролята на „чистата“ журналистика. Такава е и дейността на Кошера, който от началото на миналия месец жужи из училището и отразява най-различни фрагменти от неговия пъстър живот.
Отбор „AI Explorers”– учениците от 11. и 12. клас Виктор, Теодор, Ая, Габриела, Таня, Стефан, Николай, Александър и Стефани говориха за вероятно най-актуалната тема в обществото ни в момента – ролята на изкуствения интелект в нашия живот – за това как е трудно вече да се отсее човешкото от изкуствено създаденото (авторът на „Игра на тронове“ Джордж Марин вече е завел дело за използване на негово съдържание от AI и го е спечелил), за това как с лекота могат да се създават фалшиви новини (дори и още преди навлизането на изкуствения интелект – показаха ни откъс от предаването „Ку-ку“ и безвкусната шега от 1991 г. за аварията в АЕЦ „Козлодуй“, на която целият български народ тогава е повярвал; след това видяхме и AI намесата с наскоро манипулираното видео на акад. Денков и мнимото му обещание за бързи доходи при споделяне на личните ни данни). После Таня „хакна“ сайта на „Журналистически кошер“ и официалния на гимназията ни, а Стефани ни прочете „новината“ – че всъщност г-жа Валя Малинова е хакер, замесен с нечисти работи и разследван от ДАНС. Сигурно и не е нужно да казваме, но това е невярна информация, с лекота създадена обаче от ChatGPT.
Извод от всичко направиха Екатерина, Валя и Вера (11А), а Савина (11А) показа своята рисунка – Бай Ганьо през 1894 г. и Бай Ганьо днес, като утвърди идеята, че изкуственият интелект има неограничени възможности да създава, но той не изпитва емоции, няма „душичка“, както казаха “AI Explorers” – просто създава, а не може истински да твори така, както прави човекът.
Учениците подготвяха урока отделно и нямаха представа какво замислят останалите, така че беше изключително интересно и изненадващо и за самите тях, не само за нашите гости. В края на урока отбор „AI Explorers” и г-жа В. Малинова подариха на нашите пчели журналисти пчеличка, която са изработили на 3D принтера в училището ни – благодарим им за жеста, всички много я харесахме!
Може да бъде изображение с 3 души и хора, които учат
Може да бъде изображение с текстово съобщение Може да бъде изображение с 5 души, хора, които учат и тълпа Може да бъде изображение с 7 души, хора, които учат и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 3 души, хора, които учат и текстово съобщение Може да бъде изображение с 2 души и хора, които учат
Може да бъде изображение с 17 души Може да бъде изображение с 10 души и хора, които учат
Този уебсайт използва "бисквитки" (cookies), за да работи оптимално. След Вашето изрично съгласие, е възможно да обработваме личните Ви данни, за да предложим конкретни услуги.