Новини

Спектакъл трибют на българските писатели

Спектакъл трибют на българските писатели

 

На 16.01.2023 г. в зала „Маестро Г. Атанасов“ се проведе Спектакъл трибют на българските писатели, организиран от ПМГ „К. Величков“, Мариела Гавазова – учител по български език и литература, и ученици от XII „а“ и VII клас на гимназията. Събитието премина изключително емоционално и за участниците, и за присъстващите гости. То бе открито от ученичката София Димитрова от VII „а“ клас, която на пиано изпълни „Концерт в ре минор“ от Йохан Себастиан Бах и „Сърцето на поета“ на Едвард Григ, а след това на сцената театрално се появи Литературата, а до нея рамо до рамо застанаха автори и герои, които превърнаха мрачния следобед в истински празник. Христо Ботев със сабя в ръка слезе на дунавския бряг и утвърди вечния образ на българския национален герой, появи се и Алеко Константинов, който порица обществените нрави, Жената с проблем от комедията „Балкански синдром“ сподели за драматичното разминаване между „големите страсти, високите принципи и изгарящата любов“ на театралната сцена и истинския живот, Иван Вазов и Пенчо Славейков противопоставиха възгледите на старите и младите в литературата, а Пейо Яворов сподели за трагичната си любовна история с красивата и меланхолична Лора. Елин Пелин синтезира развитието на българската литература, Багряна се наложи не като муза на писателя, а като истински творец, двамата с Вапцаров поговориха за трагичното дело №585/1942 г., на което поетът работник бе осъден на смърт, Дубарова разказа историята си, а Христо Фотев – за любовта към морето, Радичков пък утвърди идеята, че винаги трябва да се стремим да строим ноевите ковчези на живота. На сцената се появиха и седмокласниците, които представиха недовършената пиеса на Петя Дубарова „Разговор с мързела“, а Кристина Сеферинкина от XII „а“ клас изпълни песента по вечното Яворово стихотворение „Две хубави очи“, под чийто съпровод Пейо и Лора танцуваха, и „Дъх на слънце“ от саундтрака на филма „Петя на моята Петя“. Спектакъла уважиха г-жа Дора Дулчева – началник на РУО, гр. Пазарджик, г-жа Галина Цанева – старши експерт по български език и литература при РУО, гр. Пазарджик, г-жа Р. Спасова – директор на ПМГ „К. Величков“, учители, ученици и родители.

Имаме удоволствието да Ви поканим на нашия спектакъл, посветен на българските писатели, на 16.01.2023 г., понеделник от 16:00 ч. в Зала „Маестро Георги Атанасов“.
На сцената ще се появи Литературата от плът и кръв и ще оживеят онези, които отдавна мислим за мъртви – Ботев и Вазов, Алеко, Славейков и Мара, Пейо и Лора, Багряна и Вапцаров, Дубарова и Фотев, Елин Пелин, Радичков… Автори и герои ще застанат рамо до рамо, ще бъде смешно, но и страшно, песенно, но и “ще горчи като отрова”. Събитийното ще се утвърди над битийното, жизнелюбието – над свръхдозата приспивателни и разстрела, паметта – над забвението, животът – над смъртта.
Сценарият е на г-жа Мариела Гавазова – учител по български език и литература, а актьорите са истински професионалисти – най-добрите дванадесетокласници и седмокласници.
Зрелостниците на ПМГ “К. Величков” завършват след броени месеци и това ще бъде тяхната училищна „лебедова песен“, преди да отлетят към висшите учебни заведения. Преди това нека похвърчат още малко… Заповядайте! Входът, разбира се, е свободен.
Този уебсайт използва "бисквитки" (cookies), за да работи оптимално. След Вашето изрично съгласие, е възможно да обработваме личните Ви данни, за да предложим конкретни услуги.