Новини

Успехи на ученици (2010 – 2018)

На 28.10.2010 г. Директорът г-н Ангел Велков поздрави и връчи медал на Валентин Змийчаров от ХІІа клас. Ценната награда е получена в математическия конкурс “Турнир на четирите града” в град Ямбол и е завоювана в надпреварата му с най-добрите математици от 8 математически гимназии на България. Постижението на дванадесетокласника е гордост за МГ “К. Величков”!

Ученик от МГ печели конкурс за водещи и репортери на ТВ предаването „Яко +” по БНТ. След няколко проведени кастинга ученикът Спас Ангелов Крайнин от Xв клас, – профил „Информационни технологии, Математика, Английски език” е одобрен за водещ на „Яко +” . Първото излъчено на живо предаване с негово участие ще бъде на 7.11.2010 г.(неделя) от 9.00 часа по БНТ. Спас Ангелов Крайнин е най – младият кандидат явил се и спечелил конкурса. На добър час и успех!

Ученичките Гергана Благовестова Минова(ХБ)Виолета Стоянова Готева(ХБ) и Ивалина Благовестова Минова(XIIА) от МГ “К. Величков”, спечелиха стипендии по проект “1000 стипендии” в областите съответно литература, фотография и химия.

Ученичката от МГ Гергана Благовестова Минова от ХБ спечели III-то място на Националния литературен конкурс за къс разказ, посветен на град Пловдив (2011г.) с разказа си “Ний в живота братя бяхме”.

Ивалина Благовестова Минова от XIIА през 2011г. има следните постижения:

  • I-во място на Националното състезание “Луд Химик”, гр. Пловдив;
  • II-ро място на Математическото състезание “Турнир на четирите града”, гр.Сливен;
  • III-то място на Националното състезание по Физика, гр.Варна;

Освен това, тя се представи много добре на Националното състезание по Химия и ООС, проведено на 9-10 април 2011г. в гр.Шумен, като постигна най-висок резултат от отбора на МГ – Отличен 5,75.

Тя постигна три I-ви места на областните кръгове на националните олимпиади по математика, физика и химия през уч. 2010/2011г. и взе участие в националния кръг на олимпиадата по химия на 26-27 март в гр.Варна.

Райна Димчева Гаджева от IXa клас спечели I –во място на национален кръг на международен проект „Математика и проектиране“ –MITE в направление „Геометрични  миниатюри“. Райна ще вземе участие в последния международен кръг, който ще се проведе в гр. Москва.

Тема на проекта:  “Tеорема на Микел“.

В него доказваме теоремата на Микел за триъгълник, използвайки свойствата на насочените ъгли. Целта на разработката е да се обобщи теоремата за произволен многоъгълник т.е. за произволно множество от неуспоредни прави в равнината. Още през 1870 г. Клифорд прави обобщение по темата, но много сложно и неразбираемо. Сега ние с авторски формулировки и доказателства на твърденията на достъпен език доказахме тази теорема.Kато завършек на проекта се изследва и т. нар. точка на Микел.

Ивалина Минова и Янислав Щерев са двамата наградени зрелостници от Випуск 2012 на МГ „К. Величков“.

 

Паричните награди от по 500 лв., учредени от Випуск 1987г. на гимназията по повод 25-годишния юбилей от завършването им, получиха двама от най-изявените ученици – Ивалина Минова и Янислав Щерев.

Наградите се дават за отличен успех; изяви и постижения в олимпиади, състезания и конкурси и принос за издигане на авторитета на гимназията.

„Ивалина и Янислав са едни от най-добрите ни ученици; успехите и усилията, които те са положили през годините трябват да се забелязват и да бъдат поощрявани. Аз и моите съученици сме радостни, че можем да наградим тези млади хора“, каза Аделина Чопанова, зам.-председател на инициативния комитет и преподавател в училището. На тържеството по връчване на дипломите за средно образование тя даде наградите и поздрави всички момичета и момчета от Випуск 2012 г. на МГ.

На 13 декември се проведе Церемонията “ИТ мениджър на годината” в х-л Шератон София, където бяха връчени 5 стипендии от Клуба на ИТ мениджърите в България за ученици с особени постижения в областта на информационните технологии, информатиката, математиката и физиката.

Стелиана Атанасова Козарева от 9б клас на МГ“К. Величков“ е един от стипендиантите. Тя получи тази награда с отличното си представяне на X-та Национална олимпиада по информационни технологии, където участва с проект „Историческо и културно наследство на град Пещера“ заедно със Станислава Димитрова Янева (ученичка от 9б клас на МГ“К. Величков“). В индивидуалното класиране Стелиана е с резултат Отличен 6,00.

Към Института по математика и информатика на БАН през 2000-та година е учреден Ученически институт по математика и информатика, в който известни български математици работят с талантливи ученици от цяла България.

На 17 януари 2014г. в град Стара Загора се проведе четиринадесетата ученическа конференция на Института. За защита на нея бяха допуснати 28 проекти по математика. Жури с председател чл. кор. проф. Олег Мушкаров отличи 8 от тях с грамота за отлично представяне. Гордост за Математическа гимназия  „Константин Величков” – Пазарджик е, че две от тези грамоти заслужиха нейните възпитаници Райна Димчева Гаджева от ХІ А клас, която самостоятелно е разработила и защити проект на тема:” Покриване на квадрати (n + ε) x (n + ε) с единични квадрати” и Веселин Бориславов Андреев от Х А клас, който под научното ръководство на г-жа Даниела Монова е разработил и защити проект на тема: „Теореми на Пап и Паскал за вписан в конично сечение шестоъгълник” . Веселин участва едва за първи път в такова състезание и веднага спечели отлична оценка, което е голяма рядкост в историята на Института.

Двамата ученици са поканени да представят проектите си на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България в к.к. Боровец през април тази година, като Ученическият институт изцяло поема разходите им.

От 2 до 5 април се проведе 43-тата Конференция на съюза на математиците в България. На нея представиха своите проекти и бяха оценени с най-високата оценка за отлично представяне Веселин Андреев от 10а с научен ръководител г-жа Даниела Монова и Райна Гаджева 11а клас. Грамотите на тримата връчи лично големият български математик акад. Благовест Сендов. Двамата ученици са поканенеи на лятна изследователска школа по математика във Варна и Узана под ръководството на математици от БАН.

На тримата ръководството изразява похвала и пожелава бъдещи творчески успехи!

Валентин Кунчев – ученик от ХII клас на МГ „К. Величков“, с отличие от Националната олимпиада по история и цивилизация

От 25 до 27 април 2014 г. в гр. Казанлък се проведе VІІ-та национална олимпиада по история и цивилизация. До националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация бяха допуснати 34 ученици от ХІІ клас. На първия кръг – решаване на тестови задачи Валентин Кунчев получи оценка 6.00. Право да участват във втория кръг получават всички ученици, които имат оценки над 5.50 от първия кръг. В случая това право си спечелиха 30 участника, което показва, че конкуренцията беше много силна.

По време на втория кръг се проведе устно събеседване с комисия, в която влизат деканът – проф. д-р Пламен Митев, зам. деканите – проф. д-р Красимира Табакова и доц. Д-р Тодор Попнеделев и главни асистенти от Историческия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”. Оценката, която Валентин получи след събеседването беше 5.70.

Крайната оценка за участието му в олимпиадата е отличен 5.85, което се признава като кандидатстудентски изпит в Историческия факултет на СУ.

Яна Миладинова, ученичка от XI A клас, се представи отлично на литературния конкурс „Копнеж за растящо творчество“, организиран от фондация „Човешката библиотека“. Тя взе участие със свой фентъзи разказ, който бе награден не само от основното жури, но и от един от спонсорите – „Фентъзи ЛАРП Център“

Райна Гаджеваученичка от XI A клас, се представи отлично на конкурса Intel ISEF 2014, сред конкуренция от близо 1800 участници, ставайки първия български участник, завоювал едновременно две награди – трета награда на основното жури и престижната трета награда на AMS (American Mathematical Society). Тя спечели тези отличия с проекта си “Покриване на квадрат с дължина n+ε с единични квадрати”, оригинална работа, базирана на конструкциите на Александър Сойфер върху същия проблем.

Деметра Стайкова от XIA клас и г-жа Петя Кошева, преподавател по български език и литература, бяха отличени за работата си в екип за конкурса “1000 стипендии”. Ученичката спечели основна стипендия за 2014/2015 учебна година с есето си на тема: “Светът съществува, за да се превърне в книга” – цитат на френския поет модернист Стефан Меларме.

Учениците от XII “a” клас, Веселин Андреев и Деметра Стайкова, станаха лауреати на една от 1015 – те стипендии на фондация „Комунитас” по проект „1000 стипендии”, съответно в областите математика и литература.

Деметра Стайкова грабна стипендията за втора поредна година, участвайки в екип учител – ученик с г-жа Петя Кошева, преподавател по български език и литература. Деметра, която има интереси в областта на литературата, спечели основна стипендия с есето си на тема: Литературата е… начин да общуваш с хора, които никога няма да срещнеш.  – Джулиан Барнс

Веселин Андреев също спечели основна стипендия в екип учител – ученик с г-жа Даниела Монова, учител по математика. Веселин впечатли журито с есето си на тема: „Религията, Изкуството и Науката – това са клони на едно и също дърво.” – Алберт Айнщайн.

Това е втората стипендия по математика за екипна работа в историята на гимназията, като първата е спечелена през учебната 2008/2009 г. за екип Д. Монова – Петя Мичева.

Повод за гордост в Математическата гимназия отново донесе дванадесетокласникът Веселин Андреев, който под научното ръководство на г-жа Даниела Монова, представи научният си проект на XVI – тата Ученическа конференция на УчИМИ на 15 – 17.01.2016г. във Враца, и грабна най-голямата награда – грамота за отлично представяне и прием без изпит в няколко български университета, сред които НБУ и ПУ „П. Хилендарски”. Ученикът получи и покана за участие в Ученическата сесия на СМБ, която ще се проведе на 6 – 9 април 2016г. в гр. Плевен.

Темата на проекта, представен от Веселин пред най-видните математици в България, е „Равнинен принцип за дуалност. Дуални равнинни криви”, в който ученикът съчетава знания от проективната геометрия, аналитичната геометрия и диференциалното смятане, като частта, в която разглежда дуалните равнинни криви е изцяло авторска. Заслужено ученикът спечели похвалите на журито за красивите разсъждения и резултати, чертежи и достойното представяне.

С проект на същата тема Веселин взе участие в Ученическата сесия на БАН на 24.11.2015г. в гр. София. Там ученикът също впечатли журито, което определи идеята на проекта за чудесна и новаторска и се нареди на седмо място в страната с грамота за много добро представяне.

Поздравления! Пожелаваме още много бъдещи успехи на Веселин от XII “a” клас и г-жа Даниела Монова!

През 2016 г. на XXIV-я национален ученически конкурс „Родолюбие” Кристина Червенкова получи специална награда от Националния дворец на децата за своя реферат. Сред отличените участници беше и Таня УрумоваР-л д-р Ана Рабаджийска (отсъства при връчването на нагрдите)

Грамоти

През 2017 г. на юбилейния XXV-ти национален ученически конкурс „Родолюбие”, проведен под надслов „Горди с историята и духовните си достижения – 10 години България в Европейския съюз“. Екатерина и Петя Попови получиха специалната награда на Историческия факултет на Софийския университет за разработения от тях сайт „Истината за Батак”. Сред отличените за своите разработки бяха още две ученички на гимназията – Иванка Шопова и Николета Чомакова.

През 2018 г. на XXVI-я национален конкурс „Родолюбие” под надслов „110 години независима България” от подадените 154 разработки от ПМГ “К. Величков” бяха отличени и наградени два реферата – на Лушка Зънгарова от 12б клас и Надежда Иванчева от 11г клас, изследването на родословното дърво на Яков Матакиев – на Мила Цветкова от 11г клас и две презентации – на Ангел Георгиев от 11г клас и Климент Гаджев (вече ученик в „Ив. С. Аксаков”).

Този уебсайт използва "бисквитки" (cookies), за да работи оптимално. След Вашето изрично съгласие, е възможно да обработваме личните Ви данни, за да предложим конкретни услуги.