Новини

Европейската седмица на програмирането

Във връзка с инициативата „Европейска седмица на програмирането “ от 18.10 до 24.10.2021г., в ПМГ „Константин Величков“ бяха проведени редица мероприятия.
На 21.10.2021 се проведе среща с бивш възпитаник на ПМГ – Станимир Кюсаков, който в настоящия момент работи като програмист в софтуерна компания, ориентирана в услуги главно в застрахователния сектор в град София.
Срещата се осъществи онлайн от 10:10 и от 11:50 часа.
Учениците от професионалните паралелки 11г, 11д и 12д клас имаха възможността да се запознаят с житейския път на един ученик на нашата гимназия от времето, когато е писал код на Паскал до момента, в който работи като програмист в голяма международна компания с офиси в София, Варна и Париж и над 200 служители в нея.
Те научиха как учебните предмети, изучавани в момента – Математически основи на програмирането, Разработка на софтуер, Обектно-ориентирано програмиране, Бази данни, Операционни системи и др. намират своето приложение в един продукт за краен клиент.
Знанията по Алгоритми и структури от данни, както и алгоритмичното мислене, доброто ниво на английски език, също са добра основа за започване на работа в IT сектора.
На срещата присъстваха и учители по информатика от МГ: инж. Цветанка Плачкова , Цветанка Славкова, Петрунка Антонова-Кънева и Боряна Герджикова.

Учениците от 9г клас  с ръководители Мария Консулова и Владимир Бояджиев, се запознаха с  интересни игри и предизвикателства, чрез които да  започнат и продължат пътешествието си в света на програмирането. Всички участници се забавляваха много. Игрите не изискваха никакви предварителни познания. Основната цел бе стимулирането на изчислителното  и логаритмично мислене  у учениците и показването на връзката между кодирането и реалния свят. В 7б клас с ръководител Мария Консулова учениците се запознаха с „Известни личности български програмисти“. За целта бяха изготвени информационни бюлетини, оформени във вид на табло. Учениците приложиха знанията си по информационни технологии, научиха нови неща и допринесоха за създаването на една творческа и вдъхновяваща атмосфера в компютърния кабинет.

Гергана Арнаудска от 12е клас представи своя проект BooksLibrary. Проекта е Web приложение с основни CRUD операции. Изготвен е с C# и база данни MySQL. В същността си това е приложение за библиотека, което дава възможност за добавяне, редактиране и премахване на информация за налични книги (текст и изображение).  Търсене по заглавие и форма за обратна връзка с потребителя.

Ученичката работи по проекта като част от програмата ABLE Mentor и запозна съучениците си с възможностите за проектиране на Web приложение.

Ученикът Александър Алексиев от 8в клас, представи своята презентация на тема “Науката информатика”.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Учениците от 10г и 7а клас , под ръководството на г-жа Недялка Панева, Цветанка Славкова и инж. Цветка Василева се запознаха с хуманоидните роботи NAO и Misty, които могат да помогнат за създаването на по-интересна и иновативна образователна среда. Роботите могат да оказват помощ в точните науки като математика, физика и програмиране.

Този уебсайт използва "бисквитки" (cookies), за да работи оптимално. След Вашето изрично съгласие, е възможно да обработваме личните Ви данни, за да предложим конкретни услуги.